"We willen je voorstellen aan onze lokale, kleine genie: Kashe Quest", begint de Amerikaanse presentatrice. Met haar twee jaar en een IQ van 146, is deze peuter de nieuwe aanwinst én het jongste lid van de Amerikaanse hoogbegaafdenclub Mensa. Indrukwekkend, als je het ons vraagt.
Van gebarentaal tot scheikunde
Wat deze meid allemaal al kan op tweejarige leeftijd? Dat is niet niks. Ze kent het volledige alfabet, telt moeiteloos tot honderd, weet vijftig verschillende gebaren uit de gebarentaal te gebruiken en herkent alle Amerikaanse Staten alsof ze het hele land al heeft afgereisd. Inmiddels is het tijd om haar kennis en kunde uit te breiden en is ze bezig om de Spaanse taal te leren. Dat is niet alles: ook voor scheikunde draait Kashe haar hand niet om. Ze kent ook de scheikundige elementen al uit haar hoofd.
Een extreem IQ
Mensa is een internationale organisatie voor hoogbegaafden en Kashe is hun nieuwe én jongste aanwinst. Een plekje binnen de club is niet voor iedereen weggelegd: om lid te worden moet je na een IQ test tot de bovenste twee procent van de bevolking behoren. Met haar IQ van 146 (in Nederland wordt een IQ van tussen de 85 en 115 als ‘normaal’ beschouwd) is die eis geen enkel obstakel voor Kashe.
Wat wel een obstakel was voor haar ouders, dat was het vinden van een passende kinderopvang. Een opvang die aansluit bij capaciteit van deze peuter bleek voor haar ouders onvindbaar. Met een professionele achtergrond in educatie heeft de moeder van Kashe daarom besloten zelf een kinderopvang te openen, 'The Modern Schoolhouse'. Inmiddels zijn er twaalf kinderen met wie Kashe op school zit.
Haar vader en ik willen vooral dat ze kind kan zijn
"Uiteindelijk is ze ook gewoon een tweejarige", stelt haar moeder. "Ze zit ook in haar peuterfase, waar we met haar moeten onderhandelen en ze haar boze momenten heeft. Maar de manier waarop we met haar communiceren moet anders zijn dan bij andere kinderen van deze leeftijd. Ze begrijpt gewoon meer." En misschien wel het meest belangrijk? "Haar vader en ik willen vooral dat ze kind kan zijn. We proberen niks te forceren en haar tempo aan te houden."