“Heroine beïnvloedt de dagelijkse levens van iedereen in Huntington, West-Virginia.” In een nieuwe BBC-documentaire laat Louis Theroux zien waarom er wordt gesproken over een ware drugsepidemie in de V.S.

Foto: Screensot 'Heroin City'

Drugsoverdoses zijn aan de orde van de dag in Huntington, West-Virginia. De stad heeft te maken met een enorme drugscrisis waarbij vooral heroïne wordt aangewezen als de schuldige. In zijn nieuwe BBC-documentaire laat Theroux de complexiteit van deze epidemie zien. Klinkt echt als een taak voor Louis Theroux. Zijn documentaires zijn ongeëvenaard, omdat het hem altijd lukt het persoonlijke verhaal te laten zien, maar ook omdat hij niet bang is om het een beetje te laten schuren.

Het probleem wordt steeds groter

Voor deze serie gaat Theroux naar Huntington, waar het aantal fatale overdoses dertien keer hoger ligt dan het nationale gemiddelde in de V.S. En het probleem breidt zich alleen maar verder uit. Inmiddels wordt 1 op de 10 baby’s in dit gebied geboren met een verslaving aan opiaten. Daarnaast is de gemiddelde levensverwachting van Amerikanen voor het eerst in twintig jaar gedaald. Dit komt onder andere door het hoge aantal heroïne-overdoses.

Heroïne als ‘goedkoop’ alternatief

De reden dat heroïne zo’n groot probleem is geworden is complex, maar wel verklaarbaar volgens Theroux. De kern van het probleem zit hem in medicijnen die de dokter voorschrijft. Na een operatie krijgen Amerikanen vaak sterke pijnstillers voorgeschreven, daar raken mensen afhankelijk van. Maar doordat deze pillen zo duur zijn geworden - en illegaal steeds moeilijker te krijgen zijn - is een groot deel van de Amerikanen gezwicht voor een goedkopere en veel sterkere opiaat: heroïne.

De aangrijpende documentaire van Theroux laat zien hoe groot het drugsprobleem is in de V.S. Heftig, maar zeker belangrijk. Bekijk de documentaire via de link hieronder: