Een historische speech van minister-president Mark Rutte. "Nederland gaat op slot", zei hij met het veelbesproken lawaai van protestanten op de achtergrond... Oud-politicus van de VVD Neelie Kroes zou het anders hebben aangepakt: "Ik had harde beelden laten zien", zegt ze.

 Neelie Kroes: “Nú komt geloofwaardigheid aan de orde”

Reactie op de speech

"Ik heb twee dingen gemist", zegt Neelie Kroes aan tafel bij M. "De vorige keer waren we helemaal uit het lood geslagen met die beelden uit Noord Italië; de lijkzakken en veel mensen die geen waardig afscheid konden nemen van hun geliefde(n)." Dat was destijds volkomen nieuw en die schok was nu minder voelbaar, legt Kroes uit. "Als ik de minister-president was geweest, had ik plaatjes laten zien. Die aantallen zeggen bijna niks meer."

‘’Het is een gotspe, dat daar ook weer mensen buiten staan en proberen de zaak te verstoren‘’, zegt @NeelieKroesEU over de demonstranten buiten het #Torentje. #ditisM #toespraakrutte #persconferentie pic.twitter.com/WBnv03hvPv

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) December 14, 2020

Er was nog iets dat de oud-politicus heeft gemist in deze toespraak. "Ik heb maar één keer het woord vaccin gehoord", vervolgt Kroes haar verhaal. "Het vaccin kan juist perspectief bieden. Ons is beloofd dat het vaccin er begin januari zou zijn. Maar elders in de wereld wordt er al gevaccineerd", waar blijft dat stukje hoop, vraagt Kroes zich af. Jesse Klaver, fractieleider van GroenLinks, sluit zich daarbij aan. Het is belangrijk om uit te leggen waarom we doen wat we doen en ook wat de vervolgstappen zullen zijn. "Waarom doen we dit, en wat komt hierna?", aldus Klaver aan tafel bij M.

‘’Het onderwijs vind ik heel zwaar en daar wil ik ook echt onderbouwing van zien van de wetenschappers‘’, zegt @jesseklaver. ‘’Dit gaat over een hele generatie die je hiermee kan aanpakken en dat vind ik heel heftig.’’ #ditisM #toespraakrutte #torentje pic.twitter.com/Aq7yWYlxVg

— Margriet van der Linden (@dit_is_M) December 14, 2020

"Onderwijs is ook een grondrecht"

Klaver plaatst de nodige vraagtekens bij bepaalde beleidspunten. "Kinderen van basisschoolleeftijd die niet meer naar school kunnen, het niet ingrijpen op Schiphol en kerken waar nog steeds mensen mogen samenkomen..." De politicus ziet groot draagvlak voor harde en nieuwe maatregelen, maar uit twijfels over bovengenoemde punten. "Als de Eredivisie kan voetballen, waarom kunnen de kinderen dan niet naar school? Dit voorjaar had ik het gevoel van een gedeelde solidariteit. Nu heb ik dat minder."

Ook Neelie Kroes kijkt met een afkeurende blik naar Schiphol. "Wat daar is gebeurd, is werkelijk een gotspe. Hoe dat heeft kunnen plaatsvinden is mij nog steeds een raadsel. Daar moet een steviger standpunt worden ingenomen", zegt Kroes aan tafel. "Nu komt geloofwaardigheid aan de orde." Als je zegt: 'alles dicht', op die enkele uitzonderingen na, moet je daar ook op handhaven, stelt Kroes. "Al is het Schiphol, de KLM, de NS of noem maar op."

Kijk hieronder het gesprek terug: