Een lijk van een man, gekleed in vrouwenkleding en vergezeld door kostbare voorwerpen: een gerespecteerd persoon die 1000 jaar geleden zou hebben geleefd en hoogstwaarschijnlijk non-binair was.

Non-binair in de ijzertijd: enorm geaccepteerd en gerespecteerd

In 1968 werd het eeuwenoude lijk ontdekt in het Finse Suontaka. De vondst riep veel vraagtekens op, zo dachten archeologen dat er mogelijk twee lichamen waren begraven; van een man en een vrouw.

Maar nu, jaren later, denken de onderzoekers te kunnen vaststellen dat het om een persoon met het Klinefelter syndroom gaat, ​​een genetische aandoening waarbij een man een X-chromosoom te veel heeft. En dat allemaal dankzij nieuwe, moderne analyse-apparatuur.

Analysis of the contents of the Suontaka grave, a 1,000-year-old burial discovered in Finland in 1968 indicates that just one person was laid in the grave on a feather blanket, wearing furs and feminine clothing, with a hiltless sword at the left hip. https://t.co/SvNnWcWZ83 pic.twitter.com/bWlhFMFkkB

— Archaeology Magazine (@archaeologymag) August 5, 2021

Een aangeboren aandoening die kan leiden tot onder andere grote borsten, kleine geslachtsorganen en onvruchtbaarheid. Een ontdekking die antwoord geeft op de vele vraagtekens. Want hoe zat dat dan precies: een mannelijk lijk gekleed in vrouwenkleding, liggend op een bed van zachte veren en omringd door 'mannelijke' voorwerpen, zoals een zwaard.

Lees ook:

Een interessante kijk in de geschiedenis, dus. Want tot voor kort werd gedacht dat ''in de ultra mannelijke omgeving van vroegmiddeleeuws Scandinavië, mannen met vrouwelijke sociale rollen en mannen die zich in vrouwelijke kleding kleedden niet gerespecteerd en als beschamend beschouwd werden.”

Met deze nieuwe informatie is het nog maar de vraag of dat beeld klopt. "De algemene context van het graf geeft aan dat het een gerespecteerd persoon was wiens genderidentiteit misschien non-binair was."