Wie had dat gedacht? ‘Lekker niksen’ is door Amerikaanse media opgepikt als hét nieuwe concept voor het voorkomen van burn-outs. Beter dan ‘hygge’ en ‘mindfulness’! En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek.
Heb je na je mindfulness-cursus direct de Deense ‘hygge’ geprobeerd? En heeft zelfs de Zweedse ‘lagom lifestyle’ je niet meer rust en ontspanning gebracht? Ga dan gewoon even lekker niksen. Klinkt te makkelijk? Nou, volgens Amerikaanse media niet. Zij zijn weg van ons gebruik en noemen het de nieuwste trend in anti-burn-out land.
Het beste nieuws: waarschijnlijk kun je het al! Want weet je nog dat je moeder je wel eens vroeg: “Wat ben je aan het doen?” En jij antwoordde: “niks”. Afgezien van die momenten dat je iets stiekems deed, was je op dat moment waarschijnlijk ultiem aan het ontspannen. Je luisterde een beetje naar muziek, hing in je bureaustoel terwijl je aan het dagdromen was of wellicht gooide je een balletje tegen de muur aan.
Onze Amerikaanse fans!
Dat is precies wat niksen is. Of hoe het door het Amerikaanse tijdschrift Woolly Magazine wordt gedefinieerd: “Niksen is een stress-reducerend gebruik uit Nederland dat letterlijk betekent ‘niets doen’ of ‘nutteloos zijn’. In de praktijk komt dat neer op iets doen zonder reden, zoals uit het raam staren.” Dit zouden we allemaal meer moeten doen, stelt ook lifehacker Alicia Adamczyk.
Is niksen voor jou een eitje? Lucky you! Want voor veel mensen is het moeilijker dan gedacht. Ook in Nederland lijkt het alsof alles alsmaar productiever en effectiever moet. Daar komt nog bij dat er zoveel leuke dingen te doen en te zien zijn. Om te beginnen al op je mobiele telefoon. Die rustmomenten die je vroeger automatisch had op een dag, moet je nu zélf gaan inroosteren. Best moeilijk, als je bedenkt dat het ook nog steeds niet echt heel cool is om te zeggen dat je in het weekend ‘niks’ hebt gedaan.
Je gedachten laten zwabberen
Wat niksen zo toegankelijk maakt, stelt Olga Mecking in Woolly Magazine, is dat je er zo weinig voor nodig hebt. “Je hoeft geen dekens klaar te leggen en kaarsen aan te steken, zoals bij hygge. En je hoeft jezelf ook geen bewustwordingstechnieken aan te leren zoals bij mindfulness. Je kunt het overal doen, en je gedachten mogen lekker zwabberen. “Het komt gewoon neer op heerlijk niks doen”.
Het enige dat je moet doen is die inner voice de mond snoeren die fluistert dat je wat nuttigs moet gaan doen. En dat maakt niksen alsnog best moeilijk, concludeert Mecking. Want bewust kiezen voor nutteloos zijn, klinkt helemaal niet wenselijk.
Toch pleit ze ervoor. Want niksen is niet lui zijn. Het is het ‘genieten van de pauzes die het leven je geeft’. Zoals bijvoorbeeld dat heerlijke moment onder de douche, waarin je even helemaal niets hoeft te doen behalve het hete water over je hoofd voelen kletteren.
We zijn helaas geen genieën
Oh, en voor je denkt dat we allemaal geboren genieën zijn hier in Nederland, we hebben het niet uitgevonden. Filosofen schrijven al eeuwenlang over die momenten waarop ze niets deden en ineens een briljante ingeving kregen.
Daarbij, wilde dieren doen ook tweederde van de tijd helemaal niets. Ze gapen, kijken een beetje rond, en zitten te wachten tot een lekkere snack voorbij komt. Niksen voelt misschien even onnatuurlijk, maar eigenlijk is het bij uitstek onze natuurlijke staat van zijn, staat in het stuk van Mecking.
We krijgen spontaan zin om even in die staat de verkeren. Dus dat gaan we dan maar doen. En we raden jou hetzelfde aan. Niks ze!