Op Wall Street heeft #MeToo een ongewenst effect: mannen mijden vrouwen op de werkvloer. Maar volgens sommige topmannen moeten we de oplossing elders zoeken: "Gedraag je gewoon niet als een klootzak."
Vice-president Mike Pence heeft een hele duidelijke regel. Hij dineert nooit, maar dan ook nooit met een vrouw alleen. Tenzij het zijn echtgenoot is. Een beetje rigide? Ja, dat kan je wel zeggen. Want wat nou als hij een avondvergadering heeft met Theresa May of Angela Merkel? Maar Pence kiest voor deze regel vanwege zijn geloofsovertuiging.
En wat blijkt? Steeds meer topmannen op Wall Street nemen deze regel over, zo bericht Bloomberg. Niet vanwege geloofsovertuigingen, maar vanwege een vrij controversiële reactie op #MeToo. De krant interviewde dertig Wall Street-bazen en kwam erachter dat veel van hen zo bang zijn voor beschuldigingen van seksuele intimidatie, dat ze drastische maatregelen nemen.
Ze gaan niet uit eten met vrouwelijke collega’s. Geen een-op-eengesprekken. Ze kiezen ervoor om niét naast vrouwelijke collega's te zitten tijdens een vlucht. En als er een hotelkamer geboekt moet worden, kiezen ze er eentje op een andere verdieping dan hun vrouwelijke collega’s. Sterker nog, een van de topmannen die werd geïnterviewd zei dat het aannemen van een vrouw tegenwoordig “een risico is”. Want wat nou als hij iets zegt, wat zij verkeerd opvat?
“Het zorgt voor een omgeving waar mannen het gevoel hebben dat ze op eieren moeten lopen”, vertelde David Bahnsen een voormalig directeur bij Morgan Stanley die nu voor zichzelf is begonnen en zo’n 1,5 miljard dollar overziet.
Hoe kan dit zover zijn gekomen?
Klinkt dit oneerlijk? Ja, best wel een beetje eigenlijk. Want het is toch van de zotte dat een emancipatiebeweging zoals #MeToo, precies het tegenovergestelde als resultaat heeft. Op deze manier wordt het alleen maar moeilijker voor vrouwen om carrière te maken. Toch is het ook te makkelijk om gewoon onder het tapijt te vegen. Al is het misschien een wat doorgeschoten reactie, het gebeurt wél. En daar hebben vrouwen én mannen last van.
“Vrouwen zijn wanhopig op zoek naar manieren om hiermee om te gaan. Het heeft namelijk een gigantisch impact op onze carrières”, vertelt Karen Elinski, president van The Financial Women’s Association en senior vice president van Wells Fargo & Co. “Dit is echt een gemis.”
Terug naar Mad Men-tijden
Het artikel van Bloomberg staat boordevol anekdotes van managers en bazen in Wall Street. Zo vertelt eentje dat hij niet meer afspreekt met vrouwelijke werknemers in kamers zonder ramen en hij houdt afstand in de lift. Een andere man vertelt hoe op advies van zijn vrouw, die toevallig advocaat is, een nieuwe regel heeft: geen zakendiners met een vrouw die jonger is dan 35.
Het resultaat is een terugkeer naar de jaren 50. Waar de mannen na het werk nog even gezellig een borrel dronken en de nodige zakendeals sluiten, terwijl de vrouwen het nakijken hebben. “Mannen zijn gewoon bang voor wat ze niet kunnen beheersen”, vertelt arbeidsrechtadvocaat Stephan Zweig. “Ze zijn bang voor valse beschuldigingen.”
Er is een simpele oplossing
Gelukkig zijn er ook meer dan genoeg mannen die heel anders reageren. Zo vertelt een beleggingsadviseur die leiding geeft aan zo’n honderd mensen dat hij kort overwoog om geen een-op-eenbesprekingen meer te houden met jonge vrouwen. Wellicht moest hij de deur voortaan openhouden of een derde persoon uitnodigen voor een bespreking?
Na wat wikken en wegen bedacht hij de oplossing: “Probeer je gewoon niet als een klootzak te gedragen."
Simpel, effectief en iedereen wint. “Het is echt niet zo moeilijk”. beaamt topman Ron Biscardi.
En daar zijn wij het roerend mee eens. Een interessant onderzoek van Bloomberg, dat echt de moeite waard is om te lezen.