Marokkaanse vrouwen zijn klaar met seksuele intimidatie en het nafluiten op straat. Met de hashtag #Masaktach voeren ze actie.

Seksuele intimidatie en geweld zijn aan de orde van de dag in Marokko. Maar vrouwen zijn het inmiddels zat dat ze niet veilig over straat kunnen. De spreekwoordelijke druppel was in augustus toen de 17-jarige Khadija werd mishandeld, verkracht en ontvoerd.

Deze zaak zorgde wereldwijd voor een golf van verontwaardiging en ongeloof. De ophef zorgde er al snel voor dat de debatten over vrouwenrechten in Marokko weer opleefde. En inmiddels wordt er al maandenlang online actie gevoerd met de hashtag #Masaktach.

‘Masaktach’

De hashtag #Masaktach werd in september in het leven geroepen en dient eigenlijk als het Marokkaanse antwoord op de wereldwijd ondersteunde #MeToo-beweging. Door middel van de acties wordt er aandacht gegeven aan het streven om intimidatie en geweld op straat uit de weg te ruimen.

The Guardian maakte een prachtige mini-docu over de Masaktach-beweging.

Fluiten tegen straatgeweld

Maar offline wordt er ook flink actie gevoerd door vrouwen in Marokko. The Guardian volgde een aantal vrouwen die campagne voeren tegen seksuele intimidatie op straat. Zij delen fluitjes uit aan vrouwen die aan het winkelen zijn of wachten op de bus. In verschillende Marokkaanse steden zoals Rabat, Marrakech en Casablanca gingen vrouwen op 10 november de straat op om de actie te steunen met het fluitje zichtbaar om hun nek.

Naast dat de fluitjes een praktisch doel dienen voor vrouwen op het moment dat ze zich daadwerkelijk geïntimideerd worden, staan ze voornamelijk symbool voor het verspreiden en bewustwording van de #Masaktach-boodschap.

Tijdens het uitdelen van de fluitjes zegt een van de initiatiefnemers: “Als mannen deze fluit om je nek zien, zullen zij wel drie keer extra nadenken voordat ze je intimideren”.  

Op internet verschenen veel foto’s van vrouwen (en mannen) die de actie ondersteunen gepaard met de hashtags #Masaktach en #ila_dsser_seffri, die symbool staat voor de fluitjescampagne.

En nog steeds is er online veel aandacht voor de Marokkaanse #Masaktach-beweging. Heel goed, want uiteindelijk moet iedereen zorgeloos over straat kunnen!