De Amerikaanse auteur Roxane Gay schreef een boek dat eerlijk laat zien hoe het is om te leven met overgewicht. En zij kan het weten, op haar zwaarst woog ze 260 kilo. Haar openhartige verhaal zet je aan het denken.
Op de foto in je ‘fatpants’
Er zijn inmiddels boekenkasten volgeschreven over overgewicht. Meestal zijn het boeken met op de cover een vrouw die net afgevallen is, en die triomfantelijk poseert in haar ‘fatpants’: de broek die ze droeg toen ze op haar allerzwaarst was. Roxane Gay - auteur en feminist - wilde een ander boek schrijven. Een boek dat laat zien hoe het echt is om in deze wereld te leven met (meer dan) honderd kilo overgewicht. Het resultaat is Hunger: A Memoir of (My) Body. Aan NPR gaf ze een interview, dat we jullie niet willen onthouden omdat het ons aan het denken heeft gezet.
Vet is de vijand
“In deze samenleving wordt vet gezien als de vijand. Het is iets wat vernietigd moet worden, een epidemie die koste wat het kost gestopt moet worden,” schrijft Gay. Al jaren lang kampt Gay met overgewicht. Op haar zwaarst woog ze 260 kilo en dat levert veel problemen op. Gay: “Als ik naar restaurants ga, is het altijd maar afwachten of ik comfortabel in de stoelen kan zitten. Vliegen is een hel en dan heb ik het nog niet eens gehad over winkelen.” De conclusie die Gay trekt: de wereld is niet ingericht voor mensen met haar gewicht.
Ik at tot mijn lichaam een fort werd
Persoonlijk trauma
Ook vertelt Roxane Gay openhartig over haar persoonlijke trauma. “Toen ik twaalf jaar oud was ben ik verkracht door een groep jongens. Ik at en at tot mijn lichaam een fort werd,” schrijft de auteur. “Als ik maar groot genoeg werd zouden jongens niet meer naar me kijken en voelde ik me sterk.” Een gebeurtenis die een ongelofelijke impact op haar leven gehad heeft en de kern werd van haar overgewicht in de jaren die volgden.
We zijn niet dom!
Hoewel Gay niet probeert om obesitas ‘goed te praten’ wil ze graag een discussie aangaan. En dat doet ze met een eerlijkheid en sarcasme die ontwapenend werken: “Als je overgewicht hebt, lijkt het alsof iedereen opeens het recht heeft iets te zeggen over je lichaam. Te zwaar zijn is iets wat je niet kan verbergen, hoe donker de kleding die je draagt ook is of hoe fanatiek je ook horizontale strepen probeert te vermijden. Mensen voelen geen enkel bezwaar om je - zonder dat je erom vraagt - te wijzen op de gevaren van obesitas. Alsof je niet alleen dik bent, maar ook ongelofelijk dom en onwetend bent,” schrijft ze in haar boek. “Maar mijn lichaam is geen probleem, voor mij niet in ieder geval. ” vertelt ze bij The Daily Show.
“Past ze wel in de lift?”
Dat andere mensen wel een probleem hebben met haar lichaam werd pijnlijk duidelijk tijdens een de promotietour die de schrijver maakte voor dit boek. Toen ze uitgenodigd was voor een interview voor een podcast, ontstond er veel ophef over de tekst die op de website van de podcast stond: “Er ging veel planning in het bezoek van auteur Roxane Gay,” staat op hun website. “Zou ze wel in de lift passen? En is er wel een stoel waar ze comfortabel in kan zitten met haar ‘1,80 meter lange morbide-frame’?”
Oh Mamamia. When good intentions just do so much damage... this is appalling pic.twitter.com/Kni2nKpvkp
— Courtney Robinson (@courtney_ro) 13 juni 2017
Gay reageerde geschokt: “Dit is wreed en vernederend,” schreef ze op Twitter.
Iets om over na te denken
Dit soort reacties laten volgens Gay zien dat er nog steeds veel gedaan kan worden in onze samenleving als het gaat om hoe we praten over overgewicht. Wij vinden het een interessante discussie. Tot hoeverre hebben we het recht om iets te zeggen over de levenskeuzes van iemand anders? En hoe erg is dit probleem?
Feit blijft namelijk wel dat in Nederland 40% van de volwassenen te zwaar is en dat daar naast gezondheidsrisico's ook maatschappelijke kosten aan verbonden zitten. Hoeveel is niet helemaal duidelijk, maar het RIVM schat de jaarlijkse kosten in tussen de 0,6 en 4,1 miljard euro in 2016. Dit zijn reëel problemen, maar de vraag blijft of dit legitimeert dat we vernederende dingen mogen zeggen tegen mensen met overgewicht.
Dit interview met Roxane Gay zette ons in ieder geval aan het denken. Lees (of luister) het hele artikel via de link hieronder: