"Na vijf minuten kreeg ik al appjes van collega's: klopt dit wel? We hebben iemand gezien en hij lijkt op Epke Zonderland", vertelt Annemieke Drenth, die de turner én basisarts een rondleiding gaf door het verpleeghuis in Heerenveen.
Epke Zonderland, dé man van de rekstok. Of beter gezegd: The Flying Dutchman! Maar zijn talenten reiken verder dan de oefeningen in de turnhal. Zo wist hij, naast zijn topsportcarrière, ook nog eens af te studeren als basisarts. Toen hij vorig jaar de oproep voor extra handen in de zorg zag, meldde hij zich aan om bij te springen als arts in de ouderenzorg.
Van de rekstok naar het verpleeghuis
"Ik werk normaal gesproken bij de sportgeneeskunde", vertelt hij aan tafel bij Margriet. "Maar daar is het dankzij de coronacrisis rustiger geworden." De topsporter is niet bepaald van het stilzitten en zag op een gegeven moment een oproep in de krant voorbij komen. "Toen ik zag dat ze op een andere plek mijn hulp konden gebruiken, leek mij dat een goed moment om in te stappen." Die plek bleek het verpleeghuis.
Naast zijn voorbereidingen op de Olympische Spelen - die hopelijk doorgaan - had hij een halve dag vrij in zijn wekelijkse planning. "Ik had het geluk dat ik als arts aan het werk kon in een verpleeghuis. Een plek waar ik veel kon leren." Een halve dag klinkt misschien niet zoveel, maar de medewerkers konden hem heel goed gebruiken, vertellen Christine de Boer (specialist ouderengeneeskunde) en Annemieke Drenth (manager behandeldienst) via een live verbinding in de studio.
Vandaag was de laatste werkdag van @epkez in het verpleeghuis, maar hoe reageerden de ouderen eigenlijk op de turner? #ditisM pic.twitter.com/eK8m3v1LvP
— Margriet van der Linden (@dit_is_M) February 10, 2021
"Epke was hard nodig", laat Christine weten. "Ik denk dat we hem hebben leren kennis maken met de ouderenzorg, en volgens mij was hij blij verrast", zegt ze terwijl Epke duidelijk mee knikt in de studio. "Het is een vak dat leuk is, veelzijdig en dynamisch." Hoe was dat voor de bewoners, die plotseling een BN'er over de gang zagen lopen? "Na vijf minuten kreeg ik al appjes van collega’s: klopt dit wel? We hebben iemand gezien en hij lijkt op Epke Zonderland", vertelt Annemieke, die Epke op de eerste dag gelijk aan het werk moest zetten.
"We liepen over een afdeling en zagen een mevrouw die helemaal was weggevallen. Ze gaf geen reactie meer." Gelukkig liep ze met een basisarts. "Epke heeft de mevrouw gelijk geholpen en samen met collega's onderzocht hij wat er aan de hand was. Dat was wel even een moment van: Epke, kom maar gelijk in actie."
Herkenbaar in het verpleeghuis
"Ondanks het mondkapje, werd ik af en toe toch betrapt", zegt Epke lachend aan tafel bij Margriet. "Ook wel fijn om die herkenning even niet te hebben." Al bracht zijn bekende verschijning ook leuke situaties met zich mee. "Het zorgde soms voor een glimlach, en dat is altijd goed."
Voor nu heeft Epke zijn laatste dag in het verpleeghuis gehad. De volle focus moet namelijk op zijn deelname aan het grootste sportevenement ter wereld: de Olympische Spelen. Wat hopen we weer op de legendarische woorden: 'Hij staat, hij staat, het is ongekend'.
Zonderland wil deze zomer op een mooie manier afscheid nemen van zijn sportcarrière. En dan zou een gouden plak natuurlijk meer dan welkom zijn. Toch blijft het spannend of hét sportevenement door zal gaan deze zomer. "Mocht het niet doorgaan, hoop ik van harte dat er een toernooi komt van wereldniveau waar ik aan mee zou kunnen doen."
Benieuwd naar zijn voorbereidingen voor de Spelen? Kijk dan hieronder het gesprek terug: