Een jaar geleden was ik op zoek naar herkenning: op zoek naar mensen die zich ook niet thuis voelen in hun lichaam. In mijn eigen onwetendheid had ook ik geen idee van wat allemaal mogelijk is. Er ging een wereld voor me open. Je moet het zelf doen, maar je bent niet alleen.

Tijn

Herkenning op social media

Tijdens mijn zoektocht naar herkenning stuitte ik op het Instagramaccount van Tijn de Jong (27) – tijnblijftzacht. Nu, ongeveer een jaar later, spreken Tijn en ik elkaar en legt hij uit wat zacht blijven voor hem betekent. "Eigenlijk is 'blijf zacht' mijn levensmotto geworden. Het is bedoeld om juist de kwetsbaarheid en zachtheid in mensen te vieren. Ik geloof dat daar heel veel kracht in schuilt."

Tijn identificeert zich als non-binair. Dit houdt in dat hij zich niet specifiek als man of vrouw identificeert, maar genderidentiteit vooral als een spectrum ziet waarbij het gaat om hoe iemand zich van binnen voelt. Tijn heeft zijn eigen definities van 'man zijn' en 'vrouw zijn', die los staan van het huidige binaire systeem. Eind 2017 is Tijn begonnen met hormonen en in de zomer van 2018 onderging hij een borstverwijderende operatie, mastectomie. "Ik geloof erin dat er bij mannen ook een behoefte is aan zachtheid en dat het juist iets heel goeds is voor ieder mens, voor ieder geslacht."

Lees ook:

Verlangen naar een lijf dat eigen is

Een tijd geleden scrolde ik door Tijns Instagram en zag ik foto's van boswandelingen in blote bast langskomen. Op dat moment voelde ik door mijn hele lijf: dit wil ik ook. "Ik verlangde vóór mijn operatie ook dagelijks naar dat lijf. Ik heb geprobeerd om met liefde naar mijn lichaam te kijken en te zeggen: ik heb een mooi lichaam, maar het is niet wat bij mij past. Dat is een zoektocht en voor iedereen anders."

Roos, de vriendin van Tijn, maakt de transitie van dichtbij mee. Ze noemde het gebruik van hormonen eerder eens een mix van 'verdriet omdat het moet' en 'geluk omdat het kan'. Tijn vindt het vervelend dat hij zichzelf elke twee weken moet prikken om te kunnen zijn wie hij is. Maar dit is het enige pad dat hij kan bewandelen om zichzelf te zijn. "Het besef dat ik dit de rest van mijn leven zal moeten doen, is soms pittig. Voor sommige mensen komt het zo vanzelfsprekend en voor transmensen is dat gewoon niet zo."

'Congrats buddy'

Na mijn eigen coming out op social media, ontving ik een bericht van Tijn, waarin hij me feliciteerde en zei dat ik met vragen altijd terecht kan. Voor mij persoonlijk was dit heel bemoedigend. Het gaf me het gevoel dat ik dit niet alleen hoef te doorstaan en dat er ook mensen zijn die hetzelfde ervaren en begrijpen hoe ik me voel. "Voor mij is het belangrijk dat een grote variatie aan transpersonen hun ervaring deelt, want geen enkele ervaring is gelijk. Hoe meer stemmen we horen, hoe meer we gaan zien dat er een heleboel mogelijk is," vertelt Tijn. Want net als de diversiteit die er is onder cispersonen, is deze er ook onder transpersonen.

Zwangerschap, abortus en voortplanting behoren niet exclusief tot vrouwen

Tijn

Activisme

Pride is 51 jaar geleden ontstaan door een protest tegen politiegeweld vanuit transpersonen van kleur. Daardoor hebben wij de rechten die er nu zijn. "Ik denk dat het heel belangrijk is dat ook de queergemeenschap zich bezighoudt met Black Lives Matter. De rechten die ik als witte queer heb, zijn er dankzij queer people of colour. Zolang er onrecht is, in welke vorm dan ook, kunnen we niet stilzitten." Tijn zet zich met name in voor genderongelijkheid door zijn eigen verhaal te delen. Hij wil ook graag herkenning bieden aan anderen. Herkenning is iets dat hij zelf heeft gemist in zijn jeugd.

Tijn zet zich – onder andere door het maken van statements zoals op onderstaande Instagram post – ook in voor het abortusrecht. Het wordt vaak vergeten, maar er zijn ook mannen met baarmoeders, zwangerschappen en de behoefte aan anticonceptie. "Zwangerschap, abortus en voortplanting behoren niet exclusief tot vrouwen. Eigenlijk wordt vrouw zijn soms gereduceerd tot het hebben van een vagina of een baarmoeder. Dat sluit ook direct een heleboel uit. Bovendien hebben niet alleen vrouwen baarmoeders, dat is gewoon een feit."

Disclaimer: Tijn heeft maar één verhaal, dat niet representatief is voor ieder transpersoon. Om er daadwerkelijk meer over te weten te komen, is het een aanrader om meer transpersonen te spreken. Lees je in, toon interesse, luister naar wat iemand écht te zeggen heeft. En vooral: zie elkaar als mens. We hebben immers allemaal niet onszelf gemaakt.