Terwijl in heel Europa de spanningen hoog oplopen door de migratiecrisis, zien ze in Barcelona een veel groter probleem: toeristen. “We zien immigratie als iets positiefs. Maar toerisme, dat haalt de ziel uit de stad.” The Guardian zocht uit hoe het zit.
Het migratiedebat zorgt voor veel opschudding in Europa. Er moest afgelopen zondag zelfs een spoedberaad ingelast worden om de verhitte discussie onder de Europese leiders weer enigszins te doen afkoelen. In Barcelona is er daarentegen niets te merken van deze anti-immigratie stemming. Ze hebben wel wat anders aan hun hoofd. Namelijk de 32 miljoen toeristen die hun stad jaarlijks overspoelen. De zogenoemde 'toerismofobie' wint het dan ook met gemak van de islamofobie.
20 toeristen voor elke inwoner
Het enorme aantal toeristen dat elk jaar Barcelona bezoekt is 20 keer groter dan de bevolking van de stad. En ondanks dat dit veel geld in het laatje brengt, heeft dit ook grote gevolgen voor de stad. Zo schieten de huren in het centrum omhoog, barst het openbaar vervoer uit zijn voegen en verliezen wijken hun traditionele karakter.
“Veel mensen leven hier van het toerisme, maar het mag niet zo zijn dat alles zomaar kan, er moeten grenzen zijn,” zegt Oscar Esteban, directeur van een vrijwilligersorganisatie in een volkswijk in Barcelona. “We verliezen te veel van de identiteit van de stad, de tradities die juist bezoekers aantrekken.”
Meer migranten alstublieft
Deze problemen met toeristen zijn vele malen groter dan de problemen die er zijn met migranten in de stad meent gemeenteraadslid Natalia Martínez. “We zien dat immigratie een positieve impact heeft, mensen integreren goed,” zegt ze. “Wat betreft onze identiteit heeft immigratie ons meer gebracht dan dat het gekost heeft.” Haar collega Santi Ibarra vervolgt: “Toerisme haalt de ziel uit de wijken, het maakt ze meer banaal.”
In Barcelona zouden ze dan ook juist graag méér migranten willen verwelkomen. Zo liepen er vorig jaar meer dan 150.000 mensen mee in een demonstratie in de stad waarin ze de overheid vroegen meer migranten op te nemen. Toen het migrantenschip Aquarius eerder deze maand geweigerd werd door Italië was de burgemeester van Barcelona een van de eerste die aanbood om de migranten op te vangen.
Nauwelijks racisme
Migranten in Barcelona zeggen dan ook weinig te maken te krijgen met racisme. Zelfs na de terroristische aanslag in Barcelona van augustus vorig jaar bleef de anti-islamistische stemming vrijwel afwezig. “Er zijn geïsoleerde gevallen van racisme of islamofobie,” zegt Mohammed Halhoul, die in 1990 naar Barcelona kwam. “Maar we zien het niet als een probleem, het is niet iets waar we wakker van liggen.”
Oftewel in Barcelona verwelkomen ze graag nieuwe mensen. Maar dan vooral mensen die ook écht iets toe willen voegen aan de stad, niet de vluchtige toeristen.
Ben je benieuwd naar het originele artikel van The Guardian? Lees het via de onderstaande link.