Ook een hekel aan hardlopen? Dat begrijpen we best (zeker in deze smeulende hittegolf). En al die apps die je beloven om te toveren in een ware Speedy Gonzalez werken vaak ook niet. Wat blijkt, de oplossing zit tussen je eigen oren!

Weer. Niet. Gelukt.

Iedereen kent ze wel, van die apps die beloven dat je binnen zes weken moeiteloos 5 kilometer rent, en dat in minder dan 30 minuten. Het klinkt je als muziek in de oren. Maar na drie weken zwoegen, flikker je die app maar weer van je telefoon af en beland je opnieuw met die zak chips op de bank voor de buis. Weer. Niet. Gelukt.

Journalist Cari Romm van The CUT is er maar wat bekend mee. De afgelopen weken liep ze hard samen met een app genaamd ‘Couch to 5K’. Het zou dé spoedcursus zijn op het gebied van hardlopen en je in een schamele paar weken tijd omtoveren van dummie naar superster. Dit met een zorgvuldig opgesteld stappenplan waarin hardlopen en wandelen elkaar afwisselen.

Je kan het misschien al raden, het hardlopen werd er niet veel beter en vooral ook niet leuker op. Hoewel het fysiek allemaal wel wat minder slecht ging, was het nog allerminst een pleziertje te noemen.  

Gewoon even ‘cognitief herwaarderen’

Maar een nieuwe onderzoek in het augustusnummer van Motivation and Emotion biedt uitkomst voor alle hardloop antihelden. Het advies luidt als volgt: “Het geheel wordt een beetje draaglijker als je een techniek beoefent die 'cognitive reappraisal’ (letterlijk vertaald: cognitieve herwaardering) wordt genoemd.” Waar het op neerkomt is dat je emotioneel afstand neemt van een situatie om het op een meer neutrale manier te ervaren.

Hoewel veel mensen denken dat afleiding zoeken uitkomst biedt, zegt de uitkomst van dit onderzoek eigenlijk totaal iets anders. In plaats afleiding te zoeken en je gedachten te forceren om op iets anders te letten, geef  je je juist volledig over aan wat het probleem ook is. Maar dan wel vanuit een andere (neutrale) invalshoek.

Lees ook:

De onderzoekers lieten hardlopers zich bijvoorbeeld voorstellen dat ze wetenschappers waren die het hardlopen bestudeerden, of een journalist die er een artikel over moest schrijven. Dit zijn denkwijzen die vereisen dat je volledig aanwezig bent en je compleet focust op alle ongemakken en pijntjes die je maar voelt. Maar als wetenschapper of journalist sta je net wat verder af van de pijn en het ongemak. En die dissociatie zorgt voor een neutrale houding waardoor je het geheel toch wat minder vervelend vindt.

En wat bleek? Deze strategie is veel effectiever dan jezelf proberen af te leiden. Om die lange, moeilijke runs van het onderzoek te doorstaan, 90 minuten op een loopband om precies te zijn (nee, dat is geen kattenpis), kun je dus beter een beetje cognitieve herwaardering toepassen.

Het werkt voor meer dan alleen hardlopen

En wat blijkt, cognitive reappraisal kun je op veel meer terreinen inzetten. Zo kan het een handig hulpmiddel zijn bij omgaan met een break-up, of de strijd tegen plankenkoorts en het om zeep helpen van je onzekerheid. Zolang je maar je eigen bubbel loslaat en de situatie aangaat vanuit een heel ander perspectief.

Lees ook:

Als je verdrietig bent omdat je ex je heeft gedumpt, dan kun je daar misschien makkelijker overheen komen wanneer je de situatie bekijkt alsof je relatietherapeut bent bijvoorbeeld. Je let dan nog steeds op alle details, maar doordat je een emotionele afstand creëert, hoef je jezelf niet te verdoven door middel van nachtelijke escapades, dagen in je bed met slechte films en ontelbare repen chocolade.

Je hoeft dingen dus niet te verdringen uit je hoofd en gedachten, je moet het gewoon aangaan. Alleen wel vanuit een ander perspectief. De sleutel is observeren zonder emotioneel te reageren.

Dus, zit je in deze hittegolf nou in een overvolle treincoupé en voel je je bij elk druppeltje zweet dat over je loopt beroerder en beroerder worden? Probeer jezelf dan niet af te leiden door te denken aan een onbewoond eiland, maar doe gewoon alsof je een wetenschapper bent die onderzoek doet naar de menselijke zweetproductie. Enjoy.