Duurzaamheid is in bijna alle sectoren een onmisbare pijler en dat geldt ook voor de bouwsector. Met de huidige woningnood is minder bouwen geen optie. Wat wél een potentiële oplossing is? Hennep als bouwmateriaal. Volgens sommigen sterker dan beton én ook nog eens duurzaam. Klinkt veelbelovend toch?

Huizen gebouwd met Hennep

De term ‘ecohuis’ komt steeds vaker voorbij. Ook in Nederland zijn we de afgelopen jaren een aantal ecodorpen rijker geworden. Maar echt duurzaam is de bouwsector over het algemeen niet. CE Delft berekende dat in 2010 de bouwsector in Nederland verantwoordelijk was voor 5 procent van de landelijke klimaatemissie. Waar die impact vandaan komt? Dat komt voornamelijk door het materiaalgebruik, schrijft het bureau. Niet alleen in Nederland is dit een probleem. “Wereldwijd is de bouwsector verantwoordelijk voor 30 tot 40 procent van het energieverbruik, de koolstofemissie en de productie van vast afval”, stelt Darshil Shah, materiaalwetenschapper van Cambridge University.

Van plant tot steen

Er is dus nog flink wat winst te behalen. En volgens sommigen zijn de hennepplanten dé oplossing voor verduurzaming van de bouwsector. Hennepplanten groeien snel en hebben tijdens het groeiproces weinig pesticiden of kunstmest nodig om de oogst te laten slagen. Als de plant eenmaal geoogst is, vormen de harde stelen van de stengel de basis voor het bouwmateriaal. De stengel wordt vervolgens gemengd met leisteenkalk en water, waarna het mengsel samen geperst kan worden tot steen, schrijft de Bouwbeurs.

Lees ook:

Wonderplanten?

Maar wat maakt deze plant nu zo bijzonder? Een hennepplant kan binnen drie maanden tijd tot vier meter hoog worden. Naast de snelle groei heeft de plant een relatief dikke stam met een diameter van zo’n vier centimeter. Mede daardoor kan een hectare hennep twee of drie keer zoveel koolstofdioxide opslaan als een gewoon bos, legt wetenschapper Shah in onderstaande video van BCC.

Nóg een bijkomend voordeel van deze plant: doordat de plant dus zonder kunstmatige voeding makkelijk groeit, is hij makkelijk biologisch te verbouwen. En terwijl deze groene vrienden tijdens het groeiproces al een flinke hoeveelheid CO2 aan de lucht onttrekken, kan het hennep bouwmateriaal dat ook. Wanneer de kalkhennep eenmaal bruikbaar is om mee te bouwen, absorbeert het materiaal tijdens het uitharden nog steeds CO2. Dus niet alleen tijdens het groeiproces is dit een ecologisch verantwoorde plant, zelfs wanneer omgetoverd tot gebouw - of gebouw in wording - werken de duurzame voordelen door.

Margent Farm

Eén van de mensen die er vroegtijdig bij was op dit duurzame bouwfestijn is Steve Barron, eigenaar van Margent Farm. In de bovenstaande video van BBC legt hij uit hoe hij na de geboorte van zijn eerste kleindochter aan het denken werd gezet. Hoe zal haar toekomst eruit zien? En hoe kunnen we die toekomst duurzamer invullen? Hij verbouwt hennep op zijn eigen land en heeft inmiddels een huis uit de grond weten te stampen. En - misschien raad je het al - nu is hij eigenaar van een geslaagd hennephuis.

Hoewel de hennepplanten in Nederland nog niet uit de grond schieten, is het hier geen onbekend fenomeen. Zo zijn er op verschillende plaatsen als Losdorp, Almere en Boekel bouwprojecten gedaan met dit milieuvriendelijke materiaal.