Als het aan Trump ligt, worden ze stuk voor stuk ontslagen. Maar deze zwarte veteraan legt uit waarom American Football-spelers die knielen voor de Amerikaanse vlag absoluut niet onrespectvol zijn.

Football speler Colin Kaepernick. Foto: ANP

Ophef in Amerika: American Football-spelers staan niet langer, maar knielen als het volkslied wordt gespeeld voor hun wedstrijden. Dit doe ze om te protesteren tegen racisme en politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Football speler Colin Kaepernick begon deze actie al in 2016 omdat hij weigerde “trots te zijn op een vlag van een land die haar zwarte bevolking en andere gekleurde mensen onderdrukt.”

Football spelers (v.l.n.r.) Eli Harold, Colin Kaepernick, en Eric Reid tijdens protesteren in oktober 2016. Foto: ANP

Trump tweet erop los

Er wordt sindsdien met gemengde gevoelens op gereageerd. Sommigen vinden het een prachtig protest, terwijl anderen het onvaderlandslievend en respectloos naar de Amerikaanse vlag toe vinden. President Trump hoort bij de tweede groep en heeft dat pas nog laten weten met een serie furieuze tweets.

If a player wants the privilege of making millions of dollars in the NFL,or other leagues, he or she should not be allowed to disrespect....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 23 september 2017

...our Great American Flag (or Country) and should stand for the National Anthem. If not, YOU'RE FIRED. Find something else to do!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 23 september 2017

Celebrities doen mee

Na Trumps felle woorden zijn er echter geen spelers van de National Football League (NFL) ontslagen. Sterker nog, steeds meer spelers deden mee. Sommigen begonnen ook te knielen, terwijl anderen met een hand op de schouder solidariteit toonden naar hun collega’s. Het vreedzame protest werd zelfs overgenomen onder honkballers en artiesten, waaronder Stevie Wonder en Pharrell Williams.

Vox interviewde professor Theodore R. Johnson over de situatie die inmiddels heel Amerika bezighoudt. Hij is een oud-militair en een zwarte man. Is deze actie nu respectloos naar Amerika toe? Of is Amerika respectloos naar de zwarte gemeenschap?

Professor Theodore R. Johnson

Zwart en militair

Johnson: “Ik heb twintig jaar lang het leger gediend en ik ben al mijn hele leven een zwarte man in Amerika.” Als oud-militair wil Johnson zich eervol opstellen naar het land en de vlag waar zoveel mensen zich voor hebben opgeofferd. Tegelijkertijd vindt Johnson dat je als zwarte man - of eigenlijk als Amerikaan - racisme en onrecht tegen zwarte Amerikanen onmogelijk kunt accepteren.

Kiezen tussen twee loyaliteiten

Als iemand nu aan hem vraagt om de kant te kiezen van de spelers van de NFL, die knielen voor de vlag, of de kant van Trump, die deze mensen allemaal wilt laten ontslaan, dan voelt het voor Johnson alsof hij moet kiezen tussen twee loyaliteiten.

Foto: ANP

Dit is een keuze tussen twee culturen waar hij toe behoort: de militaire cultuur en de zwarte cultuur. Als militair leerde hij om alles op te offeren voor de veiligheid van zijn land en alle inwoners, en committeerde hij zich vrijwillig aan de regels van het instituut. Als zwarte man voelt het echter als zijn plicht om voor de gemeenschap op te komen en samen te strijden voor een betere wereld met gelijke rechten. Beide sociale groepen eisen een ongelooflijke loyaliteit, legt hij uit.

Er valt helemaal niks te kiezen

Professor Theodore R. Johnson

Johnson gaat alleen niet kiezen. Hij zal altijd de Amerikaanse vlag blijven eren en wil absoluut achter alle Amerikaanse veteranen staan. Maar hij begrijpt ook heel goed waar Kaepernick - en alle andere American Football-spelers - vandaan komen. En eigenlijk hoeft niemand te kiezen, vindt hij. Want de actie is helemaal niet onvaderlandslievend. Hij legt uit:

1. Het knielen voor de vlag is namelijk een vorm van vreedzaam protest die volledig binnen de militaire regelgeving valt. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk recht in de Verenigde Staten, een recht dat ook door het leger wordt beschermd.

Foto: ANP

2. Johnson zegt ook dat Kaepernick niet onrespectvol is tegenover de Amerikaanse vlag. Want datgene waar hij voor protesteert, is iets waar Amerika ook voor staat: vrijheid en gelijkheid. Met zijn actie onderstreept hij juist de waarden van het land.

3. En, stipt hij nog even aan, de mensen die wel iedere keer gaan staan tijdens het Amerikaanse volkslied doen dat om dezelfde reden als de mensen die nu knielen. Ze willen een vrij en gelijk Amerika.

Het heeft voor hem persoonlijk echter wel iets veranderd.

Johnson: “De volgende keer dat het volkslied wordt gezongen, zal ik trots naast mijn vlag staan uit respect voor mijn land. In de wetenschap dat er ook mensen knielen om datzelfde land verantwoordelijk te houden voor de ongelijkheid die er nog bestaat.”