Wat gebeurt er als twee tegenpolen met elkaar in gesprek gaan en proberen echt naar elkaar te luisteren? Dat onderzoeken Jeroen Pen (een linkse journalist) en Yernaz Ramautarsing (een rechtse politicoloog) in de nieuwe podcast Welles-nietes. En die kan je nog wel eens verrassen.
Het is niet hun doel om dichter bij elkaar te komen of om de ander te overtuigen van hun eigen standpunt, Jeroen en Yernaz nemen enkel de proef op de som. Ze onderzoeken wat het oplevert als zij - twee mannen van begin dertig met compleet andere opvattingen - voor de verandering niet met gelijkgestemden praten, maar hun gedachten met een tegenpool delen.
De podcast is een idee van journalist Jeroen Pen, die zich zorgen maakt over de toenemende polarisatie in de samenleving. Hij wil begrijpen waar die uiteendrijving vandaan komt en erachter komen of we die kunnen overstijgen.
Even zonder je vrienden
Hij nodigt Yernaz uit omdat hij zijn standpunten ‘een beetje eng’ vindt. Zo stelde Yernaz eens in een interview met Jeroen voor Brandpunt+ dat het iq van iemand afhankelijk is van zijn of haar ras (het woord ‘ras’ is naar Jeroen’s idee al twijfelachtig). En in plaats van dit alleen met zijn linkse vrienden te bespreken in de kroeg, kiest hij de moeilijke weg: hij nodigt Yernaz uit om het er met zijn tweeën over te hebben. Voorkom je zo polarisatie? Of strand je alleen in een welles/nietes-spelletje? Daar komen ze in de podcast achter.
Jeroen: “Ik acht de kans klein dat Yernaz en ik elkaar na vijf afleveringen in de armen vliegen. Maar misschien is het eigenlijk al winst als we elkaar niet te vaak in de haren vliegen.”
De eerste gast
Ze zijn trouwens niet alleen, in elke aflevering hebben ze ook te maken een wisselende gast die het gespreksonderwerp bepaalt. De eerste aflevering is al te beluisteren. Daarin is econometrist en De Correspondent-journalist Sanne Blauw te gast. Zij gaat in gesprek met de twee mannen over hoe je erachter komt wat nu écht waar is. Want als je maar lang genoeg zoekt, vind je bijna altijd wel cijfers die een bepaalde mening ondersteunen - als je het tenminste een beetje creatief presenteert.
Wij vinden het in ieder geval een interessante poging en zijn benieuwd wat er gebeurt als je je bubbel doorprikt! Klik op de onderstaande link om de eerste aflevering te beluisteren.