Een blind date, een stevig politiek gespreksonderwerp en twee mensen die lijnrecht tegenover elkaar staan. Dat zijn de ingrediënten van de nieuwe BBC-serie ‘Brexit Blind Dates’. Hier kibbelen de deelnemers niet over de rekening, maar over Brexit.

Screenshot Brexit

Het programma lijkt op het eerste gezicht op wat we gewend zijn van First Dates. De twee kandidaten hebben geen idee wie er tegenover hen komt te zitten tijdens de dinner date. Maar in plaats van dat het een goede match oplevert, gaat het in deze serie over hun ideeën met betrekking tot de Brexit. En dat levert een paar interessante gesprekken op.

Zo werd Aishleyne, een voormalig realityster uit Big Brother,  gekoppeld aan Robert, een professor op het gebied van voortplanting. Zij stemde vóór Brexit  terwijl de professor vond dat Engeland onderdeel van de EU moest blijven. Aishleyne vindt dat het land eerst op eigen benen moet kunnen staan en zijn eigen volk daarbij voorop moet stellen: “In de EU blijven is alsof je een gebroken been hebt en een ander persoon met een gebroken been je naar het ziekenhuis moet brengen. Dat werkt niet.”

Helaas lukt het haar niet om een overeenkomst te vinden met Robert. Al lijkt er toch een prille vriendschap te ontstaan. Aishleyne heeft de professor zelfs in haar telefoon gezet als ‘Lord Embryo’ en is met hem mee geweest naar the House of Lords om het Parlement in actie te zien.  

First Date? Not really

Een andere onverwachte match bestond uit Love Island-deelnemer, Zara McDermott en de Burgemeester van Sheffield, Magid Magid. Het wordt een beetje ongemakkelijk als Magid aan Zara een bosje bloemen overhandigt, waaruit zij opmaakt dat de burgemeester dit toch wel als een date ziet. Dus moet Zara hem toch even vertellen dat ze al een vriend heeft. Maar ondanks de kleine setback hebben de twee uiteindelijk een goed gesprek met enige overeenkomsten als resultaat.

Ook televisiepresentatrice June Sarpong en de originele Stig uit Top Gear, Perry McCarthy mogen samen uit. Deze discussie gaat er iets verhitter aan toe. Waar June pleit voor een nieuw referendum kan Perry zich daar absoluut niet in vinden. Al worden ze het wel eens over  het feit dat de blanke arbeidersklasse gedemoniseerd wordt in de Brexit discussie. June: “Het lijkt wel alsof iedereen die een punt maakt over immigratie meteen als racistisch of anti-buitenlander wordt gezien. Terwijl mensen eigenlijk gewoon hun zorgen uiten over de demografie van het land.”

In totaal deden er vijf duo’s mee aan het programma. Wie benieuwd is naar hun dates én politieke discussies of nog meer wil zien kan de fragmenten terugvinden op de website van BBC.