Dat bomen goed zijn voor onze planeet, dat zal geen nieuws voor je zijn. Bossen zijn niet alleen esthetisch verantwoord, maar ook goed voor het zuiveren van onze lucht. In hoeverre kan het planten van bomen helpen om klimaatverandering tegen te gaan? En wat zou er gebeuren als de gehele wereldbevolking - zo'n 7,7 miljard mensen - massaal een boom zouden planten? BBC Ideas legt het uit!
Wist je dat momenteel dertig procent van het aardoppervlak bedekt is met bomen? Toch is er teleurstellend nieuws, want per jaar worden er ook zo'n 15 miljard bomen gekapt. Om dit enorme aantal iets behapbaarder te maken: dat zijn 41 miljoen bomen per dag, 1,7 miljoen bomen per uur, 29.000 bomen per minuut en bijna 500 bomen per seconde. Sinds de komst van menselijke beschaving op deze planeet is ongeveer de helft van de bomen tegen de vlakte gegaan.
Wat als we daar eens een stokje voor steken? Wat als ieder mens op deze aardbol een boom zou planten? Naar schatting staan er nu ongeveer 3 biljoen bomen op de planeet. Met een aanvulling van 7,7 miljard betekent dat een stijging van 0,256 procent… Niet eens één procent extra dus.
Grover geschut
Om een wezenlijk verschil te maken voor het milieu zijn er drastischere maatregelen nodig. De video vertelt dat bij 1,2 biljoen extra bomen op de wereld - er op het moment dat de bomen volgroeid zijn - een CO2 reductie kan plaatsvinden die gelijkstaat aan de hoeveelheid koolstofdioxide die wordt uitgestoten over een periode van tien jaar. Dat betekent wél dat we per persoon 160 bomen zouden moeten planten (best veel voor de gemiddelde achtertuin). Die 1,2 biljoen extra bomen zouden ervoor kunnen zorgen dat er 160 gigaton meer koolstofdioxide wordt opgevangen, bovenop de 400 gigaton die nu wordt opgenomen door de huidige hoeveelheid bomen.
Wat maakt die bomen zo waardevol? Ze halen dus koolstofdioxide uit de lucht, en sturen zuurstof terug de lucht in. Wanneer de nieuwe bomen in een gunstig klimaat zouden worden geplant, ontstaan er in zo'n dertig jaar geheel nieuwe bossen. Die bossen zorgen op hun beurt weer voor een hogere biodiversiteit én creëren een nieuwe leefomgeving voor bijvoorbeeld insecten.
Ondanks de voordelen van bomen en bossen, worden ze in de huidige wereld massaal gekapt. Dat zorgt niet alleen voor minder opname van CO2, maar creëert ook de nodige extra uitstoot. Naar schatting vijftien procent van alle broeikasgassen ter wereld worden veroorzaakt door ontbossing. Wat er namelijk gebeurt op het moment dat bomen worden gekapt, is dat er extra koolstofdioxide wordt uitgestoten in plaats van opgenomen.
Zolang het proces van ontbossing in het huidige tempo wordt voortgezet en er niets wordt gedaan aan onze huidige hoeveelheid CO2 uitstoot, dan is het planten van 7,7 miljard nieuwe bomen niet direct de oplossing voor het huidige klimaatprobleem. Milieutechnisch geeft het dus niet direct het gewenste resultaat, maar wie weet zou het wel de nodige belletjes doen rinkelen...
Bekijk hier zelf de video van BBC Ideas: