De meerderheid van nieuwe studenten aan de beroemde Harvard-universiteit is niet wit. Dat dit bijzonder is én voor heisa zorgt in Trumpland komt hierdoor.
In de Volkskrant kun je lezen dat de nieuwe eerstejaars van de gerenommeerde universiteit voor het grootste deel Aziatisch (22,2 procent), Afro-Amerikaans (14,6 procent) en Latino (11,6 procent) zijn.
Voor ‘t eerst
En dat is een unicum voor de prestigieuze school. De universiteit wordt sinds haar oprichting, 381 jaar geleden, gedomineerd door witte Amerikanen. Maar het land, en dus ook Harvard, is aan het veranderen. Het wordt steeds diverser. Minderheden dringen door tot in de top van het Amerikaanse hoger onderwijs.
Toch is niet iedereen het erover eens dat de verandering van de studentenpopulatie op een natuurlijke manier verloopt.
Voortrekken
Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat nu namelijk onderzoek doen naar de selectiecriteria van universiteiten. De Trump-regering wil het ‘voortrekken’ van minderheidsgroepen tegengaan. En daarmee, volgens hen, de benadeling van witte studenten.
Omgekeerde wereld
Volgens oud-ambtenaar van het ministerie van Justitie, Roger Clegg, zijn deze procedures opgesteld om minderheden te beschermen tegen discriminatie. “Maar nu werken de wetten discriminatie juist in de hand. En dan met name tegen Aziatische en witte Amerikanen.” Volgens Clegg hebben witte Amerikanen een kleinere kans om toegelaten te worden.
Laat het zo
Er zijn ook mensen die niet willen dat de selectieprocedures worden aangepast. Zo iemand is bijvoorbeeld advocaat Kristen Clarke. Zij zegt dat de ophef over positieve discriminatie ervoor zou kunnen zorgen dat universiteiten hun inzet voor diversiteit laten varen, en daarmee de gelijke kansen voor minderheidsgroepen torpederen.
Selecteren op afkomst
Op wat voor manier positieve discriminatie de toelatingskansen van studenten beïnvloedt, moet nog blijken. Maar het klopt dat universiteiten naast cijfers en CV, ook selecteren op afkomst.
Niks mis mee, zegt Harvard
Volgens Harvard is er niets verkeerd aan hun selectieprocedure van positieve discriminatie. Zij verwijzen naar een uitspraak van het Hooggerechtshof, die de afkomst van een student als geldig selectiecriteria beschouwt.
De vraag is of de scholen op dezelfde voet door kunnen gaan met de selectie van studenten als zij de hete adem van president Trump in hun nek voelen. To be continued.