Nadia Nadim groeide op in Afghanistan, waar ze onder het bewind van de Taliban volgens de sharia moest leven. Wat betekent: niet naar school, niet sporten. Maar nu speelt ze voor het Deense nationale elftal. Lees haar bijzondere verhaal.
Het verhaal van Nadia Nadim: een meisje dat niet buiten mocht spelen, laat staan sporten, schopt het tot spits van het Deense elftal in de finale van het EK. The Independent schreef een indrukwekkend profiel over haar.
Een bericht gedeeld door Nadia Nadim (@nadi9nadim) op 15 Mrt 2017 om 10:44 PDT
Leven volgens de sharia
Nadia werd geboren in Afghanistan, waar haar vader een belangrijk generaal in het leger was. Hij had vrije denkbeelden en moedigde zijn vijf dochters aan om te doen wat ze leuk vonden. Voor Nadia was dit al vanaf jonge leeftijd voetballen. Het begon, om precies te zijn, op het moment dat haar vader een bal voor haar meenam naar huis. Maar op dat moment werd Afghanistan geregeerd door de Taliban. Dat betekent dat meisjes vrijwel niets mochten, en al helemaal niet sporten. Nadia kon alleen stiekem op de binnenplaats van haar ouderlijk huis voetballen.
Een bericht gedeeld door Nadia Nadim (@nadi9nadim) op 9 Jul 2017 om 3:47 PDT
Daar sta je dan, in een weiland
Op een dag verdwijnt Nadia’s vader plotseling. Later blijkt dat hij in de woestijn is geëxecuteerd door de Taliban. Daarop besluit haar moeder om met Nadia en haar vier zussen het land uit te vluchten. Ze beginnen aan de gevaarlijke reis. Eerst met valse paspoorten in het vliegtuig naar Italië, daarna in de laadbak van een vrachtwagen naar Londen, waar familie woont. Als ze uit de vrachtwagen worden gegooid, zijn er nergens wolkenkrabbers te bekennen, alleen maar weilanden. Ze vragen een voorbijganger waar ze zijn. Die antwoordt: “Randers.” Dit gebied is het afgelegen platteland van Denemarken.
Eindelijk écht voetballen
Nadia en haar familie komen terecht in een asielzoekerscentrum en vanaf dat moment kan Nadia voor het eerst écht beginnen met voetballen. Ze traint bij een club in de buurt van het centrum. Als ze na een tijdje een verblijfsvergunning krijgt, en verder van de club af gaat wonen, kan haar moeder de transportkosten naar de club niet meer betalen. De club biedt vervolgens aan om een busabonnement voor Nadia te betalen, zodat ze kan blijven spelen.
Op naar de top!
Ze stopt niet meer met voetballen en schopt het met keihard trainen (en veel talent!) steeds verder. In 2009 wordt ze onderdeel van het Deense vrouwenteam. Eigenlijk mag je pas voor een nationaal elftal spelen als je vijf jaar met een verblijfsvergunning in dat land hebt gewoond, en dat was toen nog niet het geval voor Nadia. Maar vanwege haar exceptionele talent en drive, maakte de FIFA voor Nadia een uitzondering.
Bijzondere speler
Inmiddels speelt ze al jaren met veel succes voor haar nieuwe land. Daarnaast is ze in 2013 aan een opleiding Geneeskunde begonnen, naar eigen zeggen omdat ze “nu anderen wil helpen”. Een prachtig verhaal over een prachtige voetballer. Ook al kon haar team het dit weekend niet winnen van de Oranje Leeuwinnen, Nadia blijft voor ons een bijzonder speler. Wij zijn fan!