Na de succesvolle podcast Tante Jos duikt journalist Mijke van Wijk in de andere verborgen verhalen van haar familie. Ze duikt in de geschiedenis van haar oudoom, Oom Matje, en ontdekt dat de verhalen over zijn leven vol tegenstrijdigheden zitten. Was hij een meedogenloze verrader of een geheimzinnige redder? 

De podcast Oom Matje onderzoekt de dunne lijn tussen heldendom en verraad, en hoe geschiedenis vaak gekleurd is door perspectief. 

 

Fout in de oorlog 

In een bruine kroeg in Maastricht hangt een portret van oom Matje, tussen andere portretten van stamgasten. Hij was fout in de oorlog, zo gaat het verhaal in zijn familie. Het is de oudoom van Mijke en ze gaat op onderzoek uit. 

Hij blijkt een veroordeeld Waffen-SS’er en Mijke vindt zijn rechtbankdossier. Maar wie oom Matje nou werkelijk is, laat zich moeilijk raden. Een meedogenloze SD’er (de veiligheidsdienst in de bezette gebieden, red.) zegt de één. Hij gebruikte zijn positie om Joden te redden, verklaart een ander. Deze podcast gaat over dubbellevens, spionage en broederliefde. Maar het is vooral een verhaal over hoe niets is wat het lijkt.

De podcast Tante Jos

Tante Jos is een podcast over verzetsheldin Jos Gemmeke die bij de illegale pers zat, koerier was en in Engeland opgeleid werd tot geheim agent. Ze was de oudtante van Mijke, die opgroeide met verhalen over verzetsheldin Jos. Kort voor de dood van Jos ontmoeten de twee elkaar. 

Sommige verhalen liggen anders 

In Tante Jos gaat Mijke op zoek naar de dossiers en rapporten die de Britten over haar bijhielden. Mijke wil alles weten over haar oorlogsverleden, maar het geheugen van Jos laat haar behoorlijk in de steek.

Dan blijkt dat sommige verhalen anders liggen dan haar tante heeft verteld. Tante Jos was niet de enige in haar familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief meedeed. Zo maakte Mijke een bonusaflevering over nicht Puck en nu een vijfdelige serie over Oom Matje.

Oom Matje, vanaf maandag 1 juli te beluisteren bij KRO-NCRV via de NPO Luister app, Spotify, Apple Podcasts of je favoriete podcast-app. 

Ook interessant voor jou