5 minuten leestijd

Dit is de cast van The Passion 2022

De twaalfde editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt op Witte Donderdag 14 april plaats in de stad Doetinchem. De cast bestaat uit Soy Kroon, Noortje Herlaar, Dennis Weening, Thomas Cammaert, Sabri Saad El Hamus, Sosha Duysker, Kim-Lian van der Meij en Ruud de Wild.

Soy Kroon

De 26-jarige Soy Kroon mag zichzelf de allerjongste Jezus in The Passion ooit noemen. Hij is onder andere bekend als Sil in Goede Tijden, Slechte Tijden en speelde de rol van Sky in de musical Mamma Mia. Als kandidaat nam hij deel aan Het Perfecte Plaatje en samen met zijn vriendin Holly Mae Brood won hij het dansprogramma Dance Dance Dance. Binnenkort is hij te zien in de film Costa! In The Passion laat Soy dit jaar een ‘iets meer brutale Jezus zien’.

Soy Kroon

Noortje Herlaar

Met veel plezier zal Noortje Herlaar dit jaar de rol van Maria spelen. Noortje schitterde in de musical Mary Poppins en maakte haar televisiedebuut in de serie Moeder, ik wil bij de revue. Als actrice speelde ze onder andere in de serie De Twaalf van Oldenheim en de film Kapsalon Romy waarvoor ze een Gouden Kalf won. En spreekt ze regelmatig animatiefilms in, zoals Anna in Frozen. Later dit jaar is ze te zien in de hoofdrol van de film Toen ik je Zag. Wat Noortje zo bijzonder vindt aan het verhaal van The Passion is de overgave, de liefde voor haar kind. ‘Liefde gaat altijd door. Dat is voor mij de kern van het paasverhaal. Al lijkt alles soms uitzichtloos, er is altijd licht te bekennen.’

Noortje Herlaar

Dennis Weening

Tijdens The Passion 2022 is Dennis Weening te zien als Judas. De Haagse presentator Dennis Weening begon zijn carrière bij TV West. Dennis is bij het grote publiek vooral bekend geworden door de presentatie van het survivalprogramma Expeditie Robinson. Begin 2019 presenteerde Weening voor zender Spike het programma Ink Master - Meesters van de Lage Landen: Shop Wars. Judas is naar eigen zeggen de enige rol die Dennis ‘geloofwaardig’ zou kunnen vertolken in The Passion. ‘Judas keek op naar Jezus, maar had hele andere verwachtingen van hem. Een beetje een opvliegerig karakter, daar herken ik me wel in.’

Dennis Weening

Thomas Cammaert

De rol van Petrus zal gespeeld worden door Thomas Cammaert. Hij is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Hij speelde o.a. in de musical Soldaat van Oranje, de serie Ramses en was in het zeventiende seizoen de Mol in het programma Wie is de Mol. Thomas is katholiek opgevoed, hij was misdienaar in de kerk. Hij ziet zijn deelname aan The Passion als eerbetoon aan zijn oma, die hem het geloof meegaf.

Thomas Cammaert

Sabri Saad El Hamus

Diegene die zijn handen in onschuld wast is toneelacteur en filmacteur Sabri Saad El Hamus. Hij kruipt in de huid van Pilatus. Dat deed hij al eens eerder in het theater. Ook speelde hij in verschillende films zoals De Libi, Koning van Katoren en Pizza Maffia. Daarnaast was hij op televisie te zien in diverse tv-series onder andere in Oogappels, Klem en had hij een rol in Flikken Maastricht. Volgens Sabri is Pilatus niet alleen een slecht mens, hij manipuleert het verhaal een bepaalde kant op, maar ja wie doet dat niet?

Sabri Saad El Hamus

Sosha Duysker

In de komende editie van The Passion doet presentatrice/programmamaker Sosha Duysker (1991) verslag van de live-processie in Doetinchem. Ze maakt de komende jaren exclusief programma’s voor KRO-NCRV. Zo wordt zij een van de vaste verslaggevers bij Keuringsdienst van waarde en wordt ze het gezicht van de web-only programma’s Spot On en Brandpunt+

Sosha begon als presentatrice in jeugdprogramma’s op NPO Zapp, waaronder Het Klokhuis. De laatste jaren heeft ze haar horizon verbreed en was ze onder meer te zien als reporter in het NPO 2-programma Atlas en als ‘dingenduider’ bij Khalid & Sophie op NPO 1. Dit jaar presenteerde ze het Gouden Kalveren Gala en maakte ze de documentaire Opstand op de Neptunus.

Sosha Duysker in The Passion 2022

Kim-Lian van der Meij

The Passion belicht voor het eerst het Bijbelse personage Maria Magdalena in het paasverhaal en wil de kijker inspireren met deze krachtige hoofdrol. Deze vrouw, die tegenwoordig wordt erkend als ‘eerste onder de discipelen’, wordt gespeeld door actrice en presentatrice Kim-Lian van der Meij. Naast succesvol moeder, presentatrice, actrice, schrijfster en zangeres is deze gedreven en vrolijke persoonlijkheid ook nog eens mede-bedenkster van kinderproject Dierendorpje, bedenkt ze formats (o.a. Stelletje pottenbakkers) en maakt ze eigen servies. Daarnaast spreekt ze ook regelmatig kinderseries- en films in.

Kim-Lian van der Meij in The Passion 2022

Ruud de Wild

KRO-NCRV-dj Ruud de Wild vertelt het paasverhaal tijdens de live-uitzending van The Passion vanuit Doetinchem. Ruud de Wild: “Het paasverhaal ken ik al sinds mijn jeugd. Het is niet alleen een religieus verhaal, ook maatschappelijk heeft het ons nog veel te zeggen in deze tijd. Als verteller in The Passion wil ik mij net zo onderzoekend opstellen als in mijn podcasts. Ik weet de antwoorden ook niet, maar ik stel me er voor open. Het thema ‘alles komt goed?!’ is inmiddels mijn levensmotto. Niet alles altijd hoeft desastreus fout te gaan. Het leven is te kort voor gedoe.”

Ruud de Wild in The Passion 2022