Annelies is een van de kruisdragers van The Passion tijdens de processie op Witte Donderdag. Met haar deelname heeft ze een krachtige boodschap voor de kijkers thuis.
Waar het tijdens The Passion een fysiek kruis is, draagt ze in het dagelijks leven haar eigen kruis. Al sinds 2005 heeft de 60-jarige Limburgse borstkanker. Met uitzaaiingen in haar longen en rug is haar gezondheid nu stabiel, maar het blijft spannend. “Eigenlijk word ik al vanaf mijn achtste met kanker geconfronteerd. Mijn moeder stierf aan een hersentumor en vier jaar geleden verloor ik een goede vriend aan slokdarmkanker.”
Toch betekent dit niet alleen maar ellende, volgens Annelies. “Door mijn ziekte kwam ik erachter wie mijn echte vrienden zijn en leerde ik de kleine dingen in het leven te waarderen.” Ze heeft dan ook een bijzondere boodschap voor de kijkers van The Passion. “Ik wil graag laten zien dat je, naast verdriet, ook kracht kan halen uit het kruis dat je draagt.”
In het verhaal van Jezus’ dood en opstanding ziet Annelies vergelijkingen met haar eigen leven. “Het Paasverhaal is een tijdloos verhaal van hoop en liefde, waar Jezus’ vrienden met hem zijn kruis dragen.” Zelf had Annelies ook zo haar ‘kruisdragers’. “Tijdens de moeilijke tijden in mijn leven droegen de mensen om me heen mijn kruis met me mee. Dat maakte mijn kruis kleiner en lichter.”
Je kan een ander al helpen door iets heel simpels of kleins
Je kan een ander al helpen door iets heel simpels of kleins te doen. Dat wil Annelies graag meegeven aan de kijkers van The Passion. “Door mijn ouders te helpen met de boodschappen, of mijn buurman een kop soep te brengen kan ik al op een hele makkelijke manier een stukje van hun kruis dragen. En bovendien geeft het helpen van een ander ook ontzettend veel voldoening.”
Ook als leerkracht in groep 5 in het Limburgse Stramproy wil Annelies dit verhaal van hoop laten leven. “Ik wil de kinderen laten voelen hoe waardevol het is om er voor een ander te zijn. Ik vertel de kinderen dan ook: ‘Als je ziet dat een ander hulp nodig heeft, is het maar een kleine moeite om er ‘gewoon’ te zijn voor die persoon. Wees betrokken, een uitgestoken hand, een schouder om op te leunen of om troost te vinden.’”
Annelies hoopt dat hierdoor steeds meer lichtjes van hoop gaan branden in deze wereld. “En dat we elkaars kruizen mogen gaan dragen, net als mijn omgeving dat voor mij heeft gedaan,” voegt ze daaraan toe.
Als vaste kijker van The Passion is het voor Annelies bijzonder dat ze nu zelf dat witte kruis op haar schouder mag nemen. “Ik kijk ernaar uit om het spektakel dit jaar op deze manier mee te maken en het thema ‘Ik ben er voor jou’ handen en voeten te geven.”