Hij is acteur, (liedjes)schrijver, maar vooral ook een hele grappige tv-persoonlijkheid. Toch staat hem dat niet in de weg om Petrus te spelen, want: “Misschien was Petrus wel een vrolijke, joviale jongen”. Tijd om eens nader kennis te maken met Leo Alkemade.

Leeftijd: 40 jaar

Functie: Schrijver, acteur

Rol in The Passion: Petrus

Leo komt niet uit een religieuze familie, maar heeft wel veel met het Paasverhaal. “Hoe meer je erover praat, hoe meer je tot het inzicht komt dat de verhalen multi-interpretabel zijn als je ze vertaalt naar het hier en nu. Het zijn nog steeds hele mooie en belangrijke verhalen. Je kan erin geloven of niet, maar in essentie is het een soort beschaving die daar is opgeschreven.”

Traditie

The Passion is een jaarlijkse traditie geworden in huize Alkemade. “We kijken elk jaar samen naar The Passion. Dat willen de kinderen, het wordt niet door mijn vrouw of mij opgelegd. Zo’n groot evenement doet dan toch meer dan je denkt bij kinderen.”

Zijn kinderen zijn dan ook heel erg blij dat Leo dit jaar een rol heeft gekregen. “Ze vinden het vooral heel leuk. Het verhaal, de hele processie, de stad, de liedjes… Dat zijn nummers die zij ook heel graag horen. Ook de liedjes die dit jaar gezongen worden,” verklapt Leo.

Joviale jongen

Veel mensen kennen Leo vooral als acteur van komische series en familiefilms, maar nu gaat hij toch echt Petrus spelen. “Misschien was Petrus ook wel een hele vrolijke, joviale jongen, die af en toe een grapje maakte. Ik vind het wel leuk om Petrus iets luchtigs mee te geven, zonder daarbij te overdrijven. Dat is ook een beetje hoe ik zelf in het leven sta. Het is een leuke combinatie, om zonder het lollig te maken, wel het verhaal mooi te vertellen.”

In het Paasverhaal zitten veel waardevolle elementen, volgens Leo. “Je ziet Petrus een beetje wegkijken als het te heftig wordt. Dat is wel herkenbaar voor veel mensen. Dat vluchtgedrag zit in ieder mens en ik denk ook niet dat je mensen dat kwalijk kunt nemen.”

Leo zelf haalt ook een duidelijke boodschap uit The Passion. “Het zet je aan het denken, je kunt het gewoon op het hier en nu leggen. Voor mij betekent het dat je iedere dag bij jezelf te rade moet gaan, of het goed is wat je doet. Of dat je ernaast zit.”