Joris Linssen: 'De viool sneed door merg en been, maar bracht ook licht en troost'

Joris Linssen is presentator bij KRO-NCRV. In zijn column voor de NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Dit keer schrijft hij over Allerzielen. 

Volgende week is het Allerzielen. Daarom reis ik het hele land door, om mensen die kaarsjes opsteken voor hun dierbaren, te vragen naar hun verhaal. Want Anita’s programma Voor wie steek jij een kaarsje op? heeft er vijf dagelijkse afleveringen bij.

Spreken met akkoorden

Wat mij opvalt, is dat muziek een grote rol speelt. Zo ontmoette ik een violist en een gitarist van een zigeunerduo, dat hun smart uitdrukte met een prachtige improvisatie in een bedevaartsoord in Renkum. Toen de twee van tevoren even hun instrumenten warm speelden, stonden de tranen al in mijn ogen. De viool sneed door merg en been, maar bracht ook licht en troost.

Dat hoorde ik ook van een charmante vrouw in de Sint Jan, in ’s-Hertogenbosch. Zij vertelde over haar overleden man, singer-songwriter Ad van Meurs, die in het dagelijks leven moeilijk over zijn gevoel kon praten. Hij sprak liever met akkoorden. Hij schreef een prachtig liefdesliedje voor haar, dat zij zacht voor ons zong.

De kracht van muziek 

Het deed me denken aan het lied dat ik zelf maakte voor een jeugdvriendinnetje, Claire. Toen we 15 waren, is zij overleden. Claire liet mij een gedicht na, dat ik een jaar na haar overlijden kreeg. Ik heb het altijd bewaard en 35 jaar later schreef ik haar een gedicht terug. Toen ik dat op Allerzielen aan haar graf zong, zag ik in de ogen van haar moeder weer die feeërieke kracht van muziek. Als die uit het hart komt, kan het de pijn verzachten.

Kijk naar Voor wie steek jij een kaarsje op? vanaf maandag 31 oktober om 18.30 op NPO 2.  

Voor wie steek jij een kaarsje op? terugkijken

Klik hieronder om Voor wie een steek jij een kaarsje op? terug te kijken. Zo laten we zien wat overledenen hebben betekend tijdens hun leven en houden we de herinnering aan hen levend.

Anita Witzier steekt een kaarsje op