Naar aanleiding van de recente nieuwsontwikkelingen en de aanval van Rusland op Oekraïne wordt maandag 28 februari op NPO 2 de aflevering De portemonnee van Poetin uit de serie Waarde van de aarde herhaald. In deze serie onderzoekt Twan Huys wat er schuilgaat achter de handel in grondstoffen. In de aflevering De portemonnee van Poetin (eerder uitgezonden in april vorig jaar) onderzoekt Twan Huys de wereld van het gas. Dat gas kwam tientallen jaren uit Groningen, maar sinds de sluiting ervan worden we voor onze energievoorziening volledig afhankelijk van gas uit het buitenland. En dan met name van gas uit Rusland.

Het aandeel Russisch gas groeit, ondanks de sancties na het neerhalen van de MH 17. Voor Poetin is gas een van de kurken waar zijn regime op drijft. “Het is de portemonnee van Poetin”, zegt media-ondernemer Derk Sauer. Kan Nederland zakendoen met een land dat verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerhalen van de MH17 en het vergiftigen van oppositieleider Alexei Navalny? We vragen het aan de oud-topman van het Nederlandse gasbedrijf GasTerra, Gertjan Lankhorst.

Onze zoektocht brengt ons verder aan boord van het grootste schip ter wereld, het Nederlandse Pioneering Spirit. Dit schip speelde de hoofdrol in de aanleg van de gaspijpleiding die Rusland met Europa verbindt. Eigenaar Edward Heerema vertelt hoe hij onder Amerikaanse druk uit het project moest stappen. We horen van de oud-directeur van Shell, Jeroen van der Veer, hoe Poetin een gasveld van Shell met een waarde van 20 miljard dollar in handen kreeg en een Amerikaanse onderzoekster laat zien hoe Russische oligarchen honderden miljoenen via de Amsterdamse Zuidas wegsluizen. 

iemand met een wapperende oekraiense vlag met ondergaande zon

Geef om Oekraïne