Aflevering 5: Finish

In de week waarin normaal gesproken de Vierdaagse plaatsvindt, lopen Harm Edens en Joris Linssen dwars door de provincie Gelderland. In vijf wandelingen van 50 kilometer tekenen ze de mooiste verhalen op over gastvrijheid, pijn en verbroedering. De vijfde aflevering van Wandelhart staat in het teken van waardering en beloning.

Joris en Tim

Dag 5: het einde is in zicht. Na vier etappes is Joris in de Betuwe aangekomen. Hij heeft geluk, want de kersenpluk is in volle gang! Joris loopt langs de Linge en treft bij kasteel Heukelum zanger Tim Knol. Als iemand weet hoeveel voldoening een flinke wandeltocht geeft, is het wel deze sympathieke singer-songwriter. Jarenlang leefde hij als artiest een rock and roll leven, maar dit leverde hem een ongezonde levensstijl op en uiteindelijk een breakdown. Hij besloot het roer om te gooien en wandelde zich fit. Tim verloor 40 kilo door elke dag op pad te gaan. Zijn twee passies kwamen bij elkaar, want hij organiseert nu wandeltochten mét muziek. "Zonder wandelen was het niet zo snel gegaan. Ik kan echt niet meer zonder."

Martien Jansen

Ook Harm ruikt de finish. Op zijn laatste dag van Vorden naar Winterswijk loopt hij door het eeuwenoude Coulissenlandschap van Oost-Nederland. Harm heeft een bijzondere ontmoeting met Damian Piekaar, die alle acht kastelen van Vorden wist te bouwen van papier en karton. Damian woont zelf tegenover kasteel Hackfort. De inspiratie was dus niet ver weg, toen hij tijdens de coronacrisis ineens heel veel tijd voorhanden had. 

Verder onderweg treft Harm Vierdaagse veteraan Martien Jansen. Door corona wacht Martien al twee jaar om zijn 50e Vierdaagse(!) kruisje binnen te halen. Of hem dat volgend jaar nog gaat lukken is de vraag, want zijn gezondheid speelt hem parten. "Mijn leven is veranderd. Maar niet alleen op een negatieve manier, ook in positief opzicht. Ik ben een ander mens geworden." Harm steek hem een hart onder de riem, om zo hopelijk toch nog de 50e editie binnen te slepen. 

Staat het al in je agenda?

Wandelhart aflevering 5: Finish, vrijdag 23 juli om 19.20 uur op NPO 2.