In de zesdelige podcastserie Weggestopt van KRO-NCRV en NPO Radio 1 gaat Elise van der Velde, moeder van de 19-jarige gehandicapte Ties, op zoek naar een tehuis voor hem. Want het is tijd, voor hem en voor de rest van het gezin, dat hij op kamers gaat.

Maar waar kan hij heen, waar ontvangt hij de beste zorg en kan hij zichzelf zijn? Een frustrerende zoektocht die herkenbaar is voor iedereen met een kind dat ‘anders is dan anders’, maar ook boeiend en spannend om te horen voor wie zich graag laat meenemen in een wereld die normaal weggestopt wordt.

Wachtlijsten, afwijzingen en misbruik

Elise is prijswinnend reclamecopywriter, getrouwd en moeder van nog twee jonge kinderen. Ze schrijft al jaren over Ties in onder andere JAN Magazine, Linda en Kek Mama en had een column op libelle.nl. In de podcast Weggestopt spreekt ze andere ouders, bezoekt ze tehuizen en gaat ze de confrontatie aan met haar grootste angst: misbruik. De zoektocht valt tegen, door wachtlijsten en afwijzingen. En de tijd tikt door. ‘Hoe lang houden we dit nog vol?’, vraagt ze haar man. ‘Zolang het moet’, is het antwoord.

Een luchtig kijkje achter de voordeur

Toch is de toon van de podcast nooit zielig, maar juist vol humor, hoop en luchtigheid. Elise: ‘Ik kies bewust voor audio omdat een documentaire met beeld ons leven zieliger zou kunnen maken dan het is. Ik wil mensen meenemen in de onzichtbare wereld achter de voordeur van vergeten mantelzorgers: ouders met een gehandicapt of chronisch ziek kind. Zonder een eerste oordeel van medelijden of afschuw.’

Struggle met het perfecte plaatje

Door de podcast heen kronkelt het levensverhaal van Ties. Van de spoedkeizersnee tot de verpletterende diagnose een jaar later. Van het idyllische dijkhuisje tot het rolstoelvriendelijke nieuwbouwhuis. Als luisteraar volg je de weg naar acceptatie van een leven dat niet perfect is, door een kind dat afwijkt van de norm. Weggestopt gaat over loslaten, meebewegen en de struggle met het perfecte plaatje.

Weggestopt, de podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1, is vanaf 10 november te beluisteren via Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts, Google Podcasts en de NPO Radio 1 app.