Als je heel vroeg je wekker zet dan kan het zo zijn dat je op het gras druppetjes ziet liggen. Dat wordt dauw genoemd. Maar waar kom al dat water dan vandaan? Diederik Jekel legt het uit!

Water in de lucht

In de lucht om ons heen zit heel veel water. Sterker nog, de hele atmosfeer zit er vol mee! Dit kun je bijvoorbeeld zien als je in de winter uitademt. De witte waas die uit je mond komt is het water dat in de lucht van je longen zit.

Brrr! Koud

Als lucht heel erg afkoelt dan wordt het water als een ware naar buiten geperst. Hoe kan dit? Normaal gesproken is er genoeg ruimte tussen de luchtmoleculen voor de waterdeeltjes. Maar wordt het nu heel erg koud dan gaan die luchtmoleculen samenklitten. De waterdeeltjes hebben dan geen plaats meer. Ze gaan dan samenklonteren en vormen zo een druppel. In de lucht zie je dat als wolken.

Dauwdruppels

Hoe ontstaan die dauwdruppels dan? Stel het is ’s nachts flink koud geweest en het grasveld is afgekoeld. Als daar dan warme, vochtige lucht overheen waait, dan klontert dat samen tot druppeltjes die op het gras blijven liggen. De dauwdruppeltjes!

Niks missen van KRO-NCRV?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Zin in morgen - Sosha Duysker