De zon en de lucht ziet er prachtig uit als de zon ondergaat, maar waar komt die mooie kleur rood toch vandaan?

Allerlei kleuren

Het licht van de zon lijkt wit te zijn, of kleurloos. Maar eigenlijk is het licht opgebouwd uit allerlei kleuren. Dit zie je heel goed bij een regenboog. Dan valt het licht uiteen in verschillende kleuren: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

 

Blauwe lucht

In de atmosfeer (de luchtlaag rond de aarde) wordt het blauwe licht verstrooid. De blauwe lichtdeeltjes gaan alle kanten op. Daarom ziet de lucht er blauw uit. Als de zon hoog aan de hemel staat, dan legt het licht een korte weg af door de atmosfeer. Maar als de zon ondergaat moet het licht een langere weg afleggen. Het blauwe licht wordt dan nog sterker verstrooid.


Rode lucht

Het rode licht juist niet. Dat blijft uit één richting komen. Daarom ziet de zon er rood uit. Een mooi gezicht. Zeker als er ook nog wolken zijn. Die worden dan prachtig rood of roze verlicht.

 

Gezichtsbedrog

De zon (of maan) lijkt wel heel groot te zijn als hij zo laag staat. Maar dat is gezichtsbedrog! Hij is dan net zo groot als wanneer hij hoog aan de hemel staat. Neem maar eens een muntje van tien cent. En houdt die met gestrekte arm bij de zon als hij laag aan de hemel staat. En ook als de zon hoog staat. Zie je wel, even groot.

 

Beetje gek

Je kunt het ook doen door op je hoofd te gaan staan. Dan zie je ook dat het gezichtsbedrog is. Maar dat ziet er misschien wel een beetje gek uit. 

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief.