In deze aflevering van Zin in morgen steekt Kim-Lian weer de handen uit de mouwen. Tijdens een workshop meditatief broodbakken ervaart ze hoe het is om rust en bezinning te vinden door te werken met haar handen.

In het jachtige bestaan van (jong)volwassenen waar burn-outs, depressies en gevoelens van eenzaamheid op de loer liggen, ontstaat er steeds meer behoefte aan verstilling, zingeving en rust. Oud-studentenpastoor Maarten Vogelaar creëerde daarom een plek waar mensen door middel van broodbakken tot rust en bezinning kunnen komen.

'We zijn te veel bezig met ons hoofd. Door samen brood te bakken ben je meer bewust bezig met je lijf. Door te werken met je handen krijg je meer rust in je hoofd. Je hebt tijd en geduld nodig. Het kneden van het deeg met je handen is een vorm van meditatie.'

Liefde voor Azië

Al sinds zijn jeugd is Paul van der Velde gefascineerd door de kunsten uit Azië. Een afbeelding van de dansende Shiva in een geschiedenisboek van de middelbare school ving zijn aandacht en liet hem niet meer los. 

Zijn fascinatie leidde hem naar India, en later werd hij hoogleraar in Hindoeïsme en Boeddhisme. Ondertussen verzamelde Paul talloze Boeddhabeelden en Aziatische kunst, een verzameling die inmiddels zijn huis en kamer op de universiteit rijkelijk vullen. 

'Ik zou niet zonder muziek kunnen'

Al meer dan vijftig jaar geeft Tante Greet (85) voor maar vier euro per maand muziekles aan kinderen in de Jordaan. Zelf mocht ze als kind geen muziek maken van haar vader: dat was voor jongens, niet voor meisjes. Later ging ze toch op muziekles en volgde ze een opleiding. Sindsdien maakt ze andere kinderen blij met haar passie.

 

Kijk naar Zin in morgen

Kijk deze aflevering terug via NPO Start

Paul