Raadsel van Vaticaanse miljoenen in Australië opgelost

Vaticaanstad, 13 januari 2021 - Het federale financiële controleorgaan van Australië (AUSTRAC) meldde onlangs dat er door de Heilige Stoel de afgelopen jaar 1,4 miljard euro was overgemaakt aan Australische rekeningen. AUSTRAC geeft nu toe dat er een rekenfout is gemaakt: het ging om 6 miljoen euro.

LEES: Vaticaanse miljoenen zijn Australische bisschoppen een raadsel (5-1-2021)

Het gaat dus niet om een bedrag van 1,4 miljard euro met 47.000 financiële transacties over de afgelopen zes jaar, maar om een bedrag van 6 miljoen euro, bestaande uit 362 transacties.

Het Australian Transaction Reports and Analysis Centre (AUSTRAC) gaf de informatie vrij via de website van dagblad The Australian. “Er wordt aangenomen dat een computercoderingsfout aan de basis ligt van de verkeerde berekening”, schrijft AUSTRAC.

Verificaties van de genoemde bedragen vonden plaats op verzoek van de Heilige Stoel en werden uitgevoerd door AUSTRAC in samenwerking met de Supervisory and Financial Information Authority (ASIF) van het Vaticaan. Het resultaat daarvan leidde tot een aanzienlijk lager bedrag.

In de afgelopen zes jaar bedroegen de financiële transacties door aan het Vaticaan gelieerde entiteiten 9,5 miljoen Australische dollar, wat overeenkomt met ongeveer 6 miljoen euro, door middel van 362 overboekingen die in de loop van de periode plaatsvonden. Deze betroffen volgens de Heilige Stoel “een aantal contractuele verplichtingen en het gewone beheer van middelen”.