Vrede op aarde: Rabbijn Awraham Soetendorp zet zich er al een leven lang voor in. Steeds weer zoekt hij naar verbinding en dialoog. Hoe houdt hij hoop in tijden van oorlog en conflict? En wat troost hem als de angst de overhand krijgt? Hij spreekt erover met Annemiek Schrijver in een nieuwe aflevering De verwondering.
Dit jaar verscheen het boek Levenslessen van een rabbijn, waarin Awraham Soetendorp de belangrijkste inzichten uit zijn leven deelt. Ook blikt hij -op de vooravond van zijn tachtigste verjaardag- terug op zijn bewogen leven. Het boek werd verkozen tot Best Theologisch Boek van 2023.
Soetendorp werd geboren tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarna hij als baby bij pleegouders werd ondergebracht. Zijn joodse ouders doken onder en werden na de oorlog met hun kind herenigd, dat compleet van hen vervreemd was. Het tekende zijn leven.
Dialoog, ontmoeting en vrede
Veertig jaar lang was Soetendorp rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag. Vanuit deze rol zette hij zich in voor dialoog, ontmoeting en vrede. Verdriet en woede mogen niet de overhand krijgen, betoogt hij, de balans moet doorslaan naar hoop en optimisme. ‘Eigenlijk is de belangrijkste vraag: hoe hou je hoop als er geen hoop meer is?’, zei hij onlangs in dagblad Trouw.
'Wij zullen van deze wereld een paradijs maken'
Zoeken naar overeenkomsten
Dat Soetendorp altijd zoekt naar verbinding, kwam ook tot uiting tijdens een uitzending van Buitenhof. Hierin schudde hij jongerenimam Shamier Madhar de hand. ‘Jij en ik houden elkaars hand vast, en doen dat met het hart. We kunnen verschillen van mening, maar we houden elkaar vast.’ De twee deden een oproep om te blijven zoeken naar de overeenkomsten tussen de religies.
Zelfs met alles wat er gebeurt in de wereld blijft Soetendorp vertrouwen in de goedheid van de mens: 'Ja, ik ben ervan overtuigd dat wij erin zullen slagen om van deze wereld een paradijs te maken.' Hoe blijft hij zo hoopvol?