Relieken in Mosoel ontdekt (AsiaNews)

Bagdad (AsiaNews) 11 juni 2022 - In Mosoel is een ontdekking van grote historische, religieuze en culturele waarde gedaan die eens te meer de band bevestigt van de christenen met Irak en, meer in het algemeen, met de regio van het Midden-Oosten waarvan zij het oorspronkelijke volk zijn en een integraal onderdeel sinds de eerste eeuwen.

De afgelopen dagen is een twaalftal oude relikwieën en perkamenten van enkele heiligen tevoorschijn gekomen in een door Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) verwoeste kerk, die thans wordt gerestaureerd.

De plaats van de ontdekking is de Syrisch-orthodoxe kerk van Mar Thomas in Mosoel, eens de economische en commerciële hoofdstad van het noorden en in het recente verleden het bolwerk van het door ISIS opgerichte ‘kalifaat’. Binnenin werden zes stenen kistjes gevonden met Aramese inscripties van heiligen en verschillende manuscripten in het Syrisch en Aramees.

De bouwvakkers die de ontdekking deden, belden onmiddellijk de leiders van de plaatselijke kerk, te beginnen met de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Mosoel, Mor Nicodemos Sjaraf. Onder de relikwieën die aan het licht kwamen, bevond zich een stenen vat met een inscriptie die betrekking had op de heilige Theodorus, een Romeins soldaat die in de 3d eeuw in de provincie Corum, Turkije, werd geboren en die wegens zijn bekering werd onthoofd.

De prelaat nam onmiddellijk contact op met Mor Ignatius Ephrem II, de patriarch van de Syrisch-orthodoxe Kerk die in Damascus resideert. In een videogesprek werd hij in staat gesteld het verdere verloop van de ontdekking rechtstreeks te volgen. 

Aan het einde van de opgravingen werden nog vijf relikwieën verzameld: van de heilige Simon de Zeloot, een van de Twaalf Apostelen; van Mor Gabriel, bisschop van Tur Abdin (593-668); van de heilige Simeon de Wijze, die volgens het Lucasevangelie het Kind Jezus verwelkomde in de Tempel van Jeruzalem; van Sint-Jan de Apostel en Evangelist; van de heilige Gregorius Bar-Hebraeus (1226-1286), catholicos van de Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië (1264-1286).

Bar-Habraeus (Arabisch: Abul-Faraj bin Hārūn al-Malatī), was een groot schrijver die verschillende werken heeft samengesteld op het gebied van theologie, filosofie, geschiedenis, taalkunde, en die ook dichter en letterkundige was. Voor zijn bijdragen aan de ontwikkeling van de Syrische literatuur werd hij geprezen als een van de meest kundige en veelzijdige schrijvers onder de Syrisch-orthodoxen. In de ruïnes van de kerk werden ook perkamenten gevonden, geschreven in het Syrisch, Armeens en Arabisch, gewikkeld en beschermd in glazen flessen.

In een door IS verwoeste kerk in Mosoel zijn relieken gevonden.

Franciscus tussen de puinhopen van Mosoel, voormalig IS-bolwerk (7 maart 2021)

ILLEGALE HANDEL

Parallel aan de belangrijke ontdekking voor de christelijke gemeenschap en voor heel Irak, staat het onderwerp van diefstal en smokkel van antiquiteiten weer op de agenda in de regio. Onlangs is namelijk een netwerk opgedoken dat gespecialiseerd is in de illegale handel in antiquiteiten met een epicentrum in het Midden-Oosten, waarbij ook Jean-Luc Martinez, een voormalig topman van het Louvre, betrokken was. Het onderzoek heeft een clandestiene en illegale handel aan het licht gebracht die zich in de schaduw van de opstanden van de Arabische Lente in het afgelopen decennium heeft uitgebreid en ook het geweld van Islamitische Staat financieel heeft aangewakkerd. 

De zwendel omvat geroofde kunstvoorwerpen van archeologische vindplaatsen (zelfs graven van grote waarde) die zijn veranderd in “openluchtsupermarkten” of uit landen die het toneel zijn van oorlog of politieke en sociale opstanden, zoals Syrië, Irak en Egypte, die zich lenen voor plunderingen.

Vanuit de landen van herkomst (die ook Afrika en Zuid-Amerika aandoen) gaan zij verder naar doorvoergebieden in de Golf, Israël en Libanon, om vervolgens op hun bestemming aan te komen in Europa, Rusland, Japan en China en sinds enige tijd zelfs in de rijkste Golfstaten.

In verband met het schandaal rond de voormalige directeur van het Louvre heeft een rechtbank in Bagdad een Britse man tot 15 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens poging tot smokkel van antiquiteiten. De omvang van de handel loopt in de honderden miljoenen euro's, met een handel die kleine criminelen en de internationale georganiseerde misdaad voedt, met bewezen banden met drugs- en wapensmokkelaars, alsook met terroristische groeperingen die het internet gebruiken om kanalen en contacten te voeden.   

Vondst in Syrisch-orthodoxe kerk in Mosoel