Hij is singer-songwriter, heeft de Bijbel al 5 keer gelezen en ook de Tora en Koran kent hij. Vorig jaar speelde hij de mol in Wie is de Mol en ook in The Passion speelt hij de bad guy. Of was Judas zo slecht nog niet? ‘Judas is ook gestorven voor onze zondes.’ Tijd om eens nader kennis te maken met Rob Dekay.

Leeftijd: 34 jaar
Functie: Singer-songwriter, zanger
Rol in The Passion: Judas

Rob is erg geïnteresseerd in religieuze verhalen. “Ik heb de Bijbel al vijf keer gelezen, en ook de Tora en Koran, de heilige geschriften uit het jodendom en de islam, heb ik gelezen. Nu zit ik veel dingen uit de Tora te checken. Het zijn allemaal hele oude teksten, dus die zijn wat zwaarder qua stof. Maar ik probeer er elke dag wel iets van te lezen. En als ik in een film een gangster een Bijbelquote hoor zeggen met een gun in zijn hand, schrijf ik het even op. Dan check ik wat voor stuk het is en waarom hij dat quote.”

Chillen in de kerk
Hoewel zo’n interesse in religie doet vermoeden dat het met de paplepel werd ingegoten, is dat niet het geval. “Maar ik had wel een moeder die zei: ‘Als je het interessant vindt, dan moet je daar je tijd voor nemen.’” En dat deed Rob. Nog steeds gaat hij regelmatig naar een kerk, al is dat niet per se om een dienst bij te wonen. “Ik ben iemand die met kerst naar de kerk gaat. Ik woon vlakbij een katholieke kerk. Dat vind ik heel mooi, ik zit er bijna elke dag wel even. Bijvoorbeeld als ik boodschappen doe, of gewoon om rustig te chillen. Een gedeelte is open, daar kun je gewoon even zitten. Dat is voor mij een dagelijks rustmoment, een soort meditatie.”

Judas in The Passion
Toen hij werd gevraagd voor een rol in The Passion, hoefde hij dan ook niet lang na te denken. “Ik was al benaderd door een kunstenares om model te staan voor Judas in een schilderij. Een paar weken later werd ik gevraagd om Judas te spelen in The Passion. Dat was voor mij helemaal bizar, dat het zo samen kwam. Maar ik heb altijd gezegd dat ik graag The Passion wilde doen en dan voornamelijk Judas. Dus ik was heel blij.”

Volgens Rob is Judas niet zomaar de bad guy die zijn vriend verraadt. Sterker nog, zonder Judas had het Paasverhaal er heel anders uitgezien. “Je kan alleen het goede hebben, als je ook het kwade hebt. Het feit dat Judas zo’n spijt heeft, dat hij er niet mee kan leven… Jezus is gestorven voor de zonde, maar Judas ook. Judas heeft ervoor gezorgd dat het zo is gelopen. In theorie is Judas als eerste gestorven voor onze zondes en Jezus als tweede. Dat vind ik superinteressant.”