Maastricht, 27 april 2022 - Tijdens het bezoek op deze Koningsdag van de jarige koning Willem-Alexander en zijn familie aan Maastricht werd de Limburgse hoofdstad als een diverse, muzikale, bourgondische en feestlustige gemeente gepresenteerd. Dat Maastricht ook een katholieke stad is, werd veronachtzaamd. De enige verwijzing naar het geloof werd geboden door de Noord-Limburgse band Rowwen Hèze met het speciaal voor deze dag geschreven nummer Bruid op blote voeten.

Een keur aan hoogwaardigheidsbekleders begeleidde de koninklijke familie op haar ludieke wandeling door het oude stadshart. De katholieke geestelijkheid was echter in geen velden of wegen te bekennen. De enige soutane die zichtbaar in beeld werd gebracht was van een fietsende acteur die kapelaan Erik Odekerke van Dagboek van een Herdershond vertolkte.

De beide duizendjarige basilieken van Maastricht werden niet aangedaan. Dus geen kaarsje opsteken bij Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee, en ook geen bezoek aan het graf van de heilige bisschop Servatius in de Sint-Servaas. 

Kapelaan Erik Odekerke tijdens Koningsdag in Maastricht. Na twee stille coronajaren vieren Nederlanders weer als vanouds Koningsdag.

De kapel van de Sterre der Zee aan het Onze-Lieve-Vrouweplein, waar het orkest van André Rieu voor de Oranjes optrad, is een van de voornaamste Mariaheiligdommen van Nederland. Maar, zo bleek, daar was geen plek voor in het programma. Het enige moment waarop werd verwezen naar de Moeder Gods als de schutsvrouw van de Maastrichtenaren, was tijdens de finale van het koninklijk bezoek aan de Maasstad: het optreden van Rowwen Hèze, de groep uit het dorp America uit de Limburgse Peel, op het Vrijthof.

Het lied Bruid op blote voeten is volgens leadzanger en tekstdichter Jack Poels bedoeld als een ode aan zowel de stad Maastricht, Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee en Mooder Maas als koningin Máxima. “Als je halverwege het lied heel even een tangoritme hoort, weet je meteen dat het over haar gaat”, zei Poels eerder deze week bij de presentatie van het nummer. Het refrein daarvan luidt: 

Onze Lieve Vrouw
zal vandaag opnieuw over ons waken
in warmte en in kou
spreidt haar mantel over alle daken

Koning Willem-Alexander bedankte op het podium op het Vrijthof alle Limburgers voor een “onvergetelijke” Koningsdag. Het was de eerste keer in twee jaar dat de verjaardag van de koning, die dit jaar 55 werd, weer uitbundig en zonder coronamaatregelen kon worden gevierd. Rond 13.15 uur zat het programma voor de koninklijke familie in Maastricht er na ruim twee uur op. In zijn dankwoord schonk Willem-Alexander ook kort aandacht aan de coronacrisis, de overstroming in Limburg en de situatie in Oekraïne.

”Twee jaar lang heeft dit in het vat gezeten. Wat in het vat zit, is niet verzuurd”, zei het Nederlandse staatshoofd. “Twee lange jaren van individueel coronaleed en collectief chagrijn. Twee lange jaren waarin Limburg keihard geraakt is door de coronacrisis en ook nog een watersnoodramp over zich heen kreeg.” Hij voegde eraan toe: "Wij zijn intens dankbaar dat we dit in vrede kunnen vieren, in de wetenschap dat een paar honderd kilometer verderop in Oekraïne die arme mensen vrijheid niet gegeven is.”

Volgens een peiling van Ipsos in opdracht van de NOS zou blijken dat het vertrouwen van de Nederlandse burgers in het huidig staatshoofd verder is gedaald. Nog maar 47 procent heeft vertrouwen in Willem-Alexander als koning; een jaar eerder was dat 57 procent. Van het publiek krijgt de koning het rapportcijfer 6,7. Vorig jaar was dat nog een 7,1 en het jaar daarvoor zelfs een 7,7.

In Maastricht vroeg een verslaggever van de NOS aan Willem-Alexander wat hij van de resultaten van de peiling vindt. Hij zei blij te zijn met de opbouwende kritiek die hij krijgt. “Peilingen doen me niet zo veel. Wat ik wel goed vind, is opbouwende kritiek. Als je dat niet hebt, kun je eindigen als Poetin. En dat wil niemand.”

Oranjefans op het Vrijthof tijdens Koningsdag in Maastricht. Na twee stille coronajaren vieren Nederlanders weer als vanouds Koningsdag. ANP MARCEL VAN HOORN