De kunst van de van misbruik beschuldigde ex-jezuïet Marko Rupnik blijft voorlopig aanwezig in bedevaartsoort Lourdes. Echter, op den duur zal het mogelijk alsnog verwijderd worden, zo liet de bisschop van Lourdes dinsdag weten.

Jean-Marc Micas - de bisschop van Lourdes - zei dat hij persoonlijk gelooft dat de mozaïeken van pater Rupnik uit het Mariaheiligdom moeten worden verwijderd. Toch wacht hij met het nemen van een definitieve beslissing hierover uit angst voor onbegrip en verdeeldheid.

Hij zegt meer tijd nodig te hebben “om te onderscheiden wat er moet gebeuren”.

Stapels brieven

De verklaring van de bisschop komt na ruim een jaar van onderscheiding en gebed. Micas vormde in mei 2023 een speciale commissie om de toekomst van Rupniks mozaïeken te bepalen. De commissie bestaat uit slachtoffers van misbruik, specialisten op het gebied van sacrale kunst, advocaten, beveiligingsexperts en priesters.

Micas ontving stapels brieven van katholieken van over de hele wereld. De meningen van deze briefschrijvers lopen nogal uiteen. Sommigen zijn erg boos, omdat de mozaïeken er nog steeds zijn. Anderen willen juist niet dat de kunst verwijderd wordt.

Het onderwerp houdt Micas “elke dag bezig”, zei hij in een interview met persbureau CNA.

Beschuldigingen

Rupnik werd een jaar geleden uit de orde van de jezuïeten gezet. Aanleiding waren de beschuldigingen van ongeveer twintig vrouwen - voornamelijk religieuzen - dat hij hen spiritueel, psychologisch en seksueel had misbruikt. 

Toen Rupnik vervolgens als priester bij een Sloveens bisdom ging werken, bleven er getuigenissen van slachtoffers opduiken.

Ondertussen maakte paus Franciscus een einde aan de verjaringstermijn van de aanklachten, waardoor sancties tegen Rupnik - zoals bijvoorbeeld het terugbrengen naar de lekenstaat - mogelijk blijven. Het Dicasterie voor de Geloofsleer doet hier momenteel onderzoek naar.

Cancelcultuur

De kunst van Rupnik is wijd verspreid en te zien op tal van liturgische plekken over de hele wereld, waaronder in  Fátima, het Vaticaan, het heiligdom van Johannes Paulus II in Washington D.C. en het graf van de heilige pater Pio.

Genezing

Tegenstanders hiervan wijzen op het effect dat het op slachtoffers kan hebben. Met name Lourdes wordt gezien als plek van genezing en troost. Velen zien het als dé plek voor misbruikslachtoffers die genezing zoeken.

De Franse bisschoppen hebben dit onderstreept door in november 2021 in Lourdes bijeen te komen om te bidden en te vasten voor de slachtoffers van misbruik. 

“In Lourdes moeten de gewonde en lijdende mensen die troost en herstel nodig hebben, altijd prioriteit krijgen. Dit is de bijzondere genade van dit heiligdom: niets mag hen ervan weerhouden gehoor te geven aan de boodschap van Onze Lieve Vrouw om hier op bedevaart te komen.”

Eerste stap

Voorlopig heeft de Franse bisschop als “eerste stap” besloten dat Rupniks mozaïeken ‘s nachts niet langer verlicht zullen worden tijdens de nachtelijke rozenkransprocessies in Lourdes.