Moskou, 21 maart 2023 - De Heilige Synode van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft tijdens zijn meest recente vergadering besloten de kerkelijke gemeenschap met de Kerk van Cyprus verder op te schorten. De reden daarvoor is dat de Cyprioten de zelfstandigheid van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne erkennen.

De situatie bestaat al sinds 2020. Dat houdt onder meer in dat de naam van de Cypriotische kerkleider Georgios niet wordt genoemd tijdens de Russisch-orthodoxe eucharistievieringen.

De Russen zijn boos dat de meeste Grieks-orthodoxe kerken in gemeenschap verkeren met de Orthodoxe Kerk van Oekraïne, die zij beschouwen als een onwettige afsplitsing van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk  van het Patriarchaat Moskou.

Aartsbisschop Georgios (Papachrysostomou) de Derde is sinds de jaarwisseling de primaat van de Kerk van Cyprus. Hij werd op 24 december door de Heilige Synode van deze Grieks-orthodoxe kerk gekozen tot aartsbisschop en opvolger van Chrysostomos (Dimitriou) de Tweede, die op 7 november aan kanker was overleden. Georgios’ intronisatie in de Sint-Barnabaskathedraal in Nicosia vond plaats op 8 januari. Er namen geen afgevaardigden van de Russisch-Orthodoxe Kerk aan deel.

De achtergrond van de breuk is het intern-orthodoxe kerkelijke geschil tussen Constantinopel en Moskou over de oprichting van de Orthodoxe Kerk van Oekraïne op 15 december 2018. Het Oecumenische Patriarchaat van Constantiopel besloot haar op 5 januari 2019 de status van autocefale kerk te verlenen. Dit tot grote woede van de Russen. Aartsbisschop Chrysostomos van Cyprus had na enige aarzeling en ook tegen het verzet van andere bisschoppen van de Kerk van Cyprus de kant van Constantinopel gekozen. Binnen de orthodoxie van Cyprus is er echter nog steeds geen eensgezindheid over deze kerkpolitieke kwestie.