Karlsruhe, 1 september 2022 - Waarnemend secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken (WCC), de Roemeens-orthodoxe priester Ioan Sauca, blijft een tegenstander van de uitsluiting van de Russisch-Orthodoxe Kerk vanwege dier steun aan de oorlog tegen Oekraïne. Dat zei hij gisteren bij de opening van de Elfde Assemblee van de Wereldraad van Kerken in de Duitse stad Karlsruhe, die op 8 september zal worden afgesloten.

“Het zou gemakkelijk zijn om uit te sluiten, uit te sluiten van de gemeenschap en te demoniseren, maar wij zijn als WCC geroepen om een vrij en veilig platform van ontmoeting en dialoog te bieden, om elkaar te ontmoeten en naar elkaar te luisteren, zelfs als we het een keer niet met elkaar eens zijn”, aldus Sauca.

De secretaris-generaal wees er wel op dat de WCC de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne vanaf het begin heeft veroordeeld. Hij omschreef als een “gapende wond in onze wereld van vandaag”.

Sauca ging ook in op de verschillende verwachtingen van de WCC met betrekking tot haar houding tegenover het Israël-Palestina-conflict. Sommige groepen, vooral in Duitsland, beschuldigen de WCC van antisemitisme, terwijl bepaalde kringen aan Palestijnse zijde en sommige groepen in het Westen klagen dat de Wereldraad van Kerken “te soft en niet moedig genoeg is in het aan de kaak stellen en veroordelen van schendingen van de mensenrechten”. De WCC erkent de staat Israël en eerbiedigt het recht van Israël om zich te verdedigen en zijn burgers te beschermen binnen het kader van het internationaal recht, benadrukte de Roemeen. “Wij verzetten ons tegen, verwerpen, verbieden en veroordelen alle vormen van antisemitisme.”

In zijn uitvoerig verslag heeft de secretaris-generaal ook commentaar geleverd op de kwestie van de menselijke seksualiteit, die onder christenen verdeeldheid blijft zaaien. De WCC als zodanig “heeft geen standpunt ingenomen en heeft geen beleid inzake deze kwestie, omdat dit in de afzonderlijke kerken moet worden besproken en zij tot een overtuiging moeten komen die hun past”, onderstreepte Sauca. Hij voegde daaraan toe: “Waar wij het echter allen over eens kunnen zijn, is dat wij allen de waardigheid van ieder mens moeten eerbiedigen, dat wij de mensenrechten van allen moeten verdedigen en bevestigen, dat wij iedere vorm van geweld of verbale of fysieke agressie moeten veroordelen en dat wij moeten bevestigen dat alle mensen naar het beeld van God zijn geschapen.”

De assemblee is het hoogste bestuursorgaan van de WCC. In de regel komen om de acht jaar de delegaties van alle lidkerken samen. Ook waarnemers van kerken die geen lid zijn, maken er hun opwachting.

De Katholieke Kerk is geen lid van de WCC. Paus Franciscus heeft kardinaal Kurt Koch als zijn gezant naar Karlsruhe gestuurd. Deze Zwitserse curieprelaat is prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Eenheid der Christenen.

De vorige WCC-assemblee vond in 2013 plaats in Busan (Zuid-Korea). In 1968 werd deze grote vergadering voor het laatst in Europa gehouden; toen was de Zweedse stad Uppsala (Zweden) gastvrouw. De allereerste assemblee was in 1948 in Amsterdam.