Stap voor stap komen er steeds meer verhalen naar buiten over misstanden die plaatsvonden bij het tv-programma The Voice. Saskia Noort, schrijfster en columnist voor LINDA.NL, kent Linda de Mol persoonlijk en verwacht een MeToo-beweging in Nederland: "Nu pas gaat er iets veranderen."

"Heel veel mensen zitten nu in hun broek te schijten", zegt Saskia Noort

De bekentenis van muzikaal leider en ex-man van Linda de Mol, Jeroen Rietbergen, doet vooral de vraag rijzen: wie heeft wat geweten? Wist de familie De Mol en het bedrijf Talpa al langer van de misstanden bij het programma? Mediadeskundige Mark Koster schreef een boek over de familie De Mol waarin hij ze een tijd lang volgde. Tijdens die periode hoorde hij al geruchten en roddels over Jeroen Rietbergen. "'Vieze Jeroentje', dat was een tekst die werd uitgesproken door een zangeres. Dat was niet te publiceren, het was een roddelachtig verhaal", vertelt Koster aan tafel bij M.

Persbericht BNNVARA over de bekentenis van Jeroen Rietbergen en het opschorten van The Voice

Bijfiguur

Het boek dat hij schreef ging niet over de bijfiguren bij de familie maar juist de hoofdfiguren, aldus Koster. "Dat  bijfiguur blijkt dus een hoofdfiguur te zijn die ongelofelijk veel schade heeft toegebracht aan het imperium. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het imperium zijn gedrag jarenlang onder de pet heeft weten te houden."

Ik vind het erg dat zij een soort kop van Jut is geworden

Statement Linda de Mol na alle ophef rond Jeroen Rietbergen

Afleiding

Saskia Noort, die onder meer schrijft voor LINDA.NL en Linda de Mol persoonlijk kent, vindt dat er te veel aandacht is voor wie wat wist. "Ik heb alleen een app gestuurd hoe erg ik het voor haar vind." Ze stoort zich vooral aan de grote hoeveelheid aandacht voor Linda de Mol, die mogelijk iets wist van de acties van haar ex-man Rietbergen. "Ik vind het erg dat zij een soort van het kop van jut is geworden en als een soort Ghislaine Maxwell voor de bus wordt gegooid. Dat is wat je ook ziet bij dit soort situaties."

Lees ook:

Het moet juist om de slachtoffers gaan, vindt Noort. "Daar is het, het allerergst voor. Die hebben de moed gehad om naar voren te komen in de documentaire van Tim Hofman. In een keer gaat het helemaal niet meer over de daders en over de slachtoffers, maar worden er allemaal vrouwen als medeplichtige opgevoerd. Waarvan ik denk: dit is het probleem niet." Het is volgens haar afleiding van het echte probleem. "Natuurlijk is het een hele belangrijke discussie wie heeft wat geweten, maar het is ook een afleiding. Heel veel mensen zitten nu in hun broek te schijten." Misstanden zoals bij The Voice gebeuren op meer plekken

MeToo-beweging

Noort denkt dat de MeToo-beweging nu pas in Nederland gaat plaatsvinden. "Nu pas gaan er echt dingen veranderen, omdat er bij een heel machtig imperium heel lang en structureel iets misging", aldus de schrijfster. "Ik verbaasde me eigenlijk bij de eerste MeToo-golf dat gingen mensen heel snel riepen: MeToo-moe, MeToo oh oh, zeikende wijven."

Ze zitten in een machtsbubbel waarin ze de realiteit helemaal verloren zijn

Het structurele probleem wordt nu pas beter zichtbaar. "Het is niet alleen bij The Voice. Je ziet het structureel gebeuren dat overal waar een hele kleine absolute macht ligt bij mannen. Helemaal mannen die zoveel gewend zijn aan aandacht en beroemd zijn, dat ze echt denken dat alles wat ze doen meisjes dat leuk en goed vinden. Ze zitten in een machtsbubbel waarin ze en de realiteit helemaal verloren zijn."

Je hebt ons een huis verkocht, met een gebrek

Imperium

De gevolgen van alle toestanden bij The Voice zullen uiteindelijk grote gevolgen gaan hebben volgens Koster, vooral bij het media-imperium van familie De Mol. "Het is zo ernstig dat het bedrijf ITV, dat The Voice van Talpa overnam, zegt: we willen ons geld terug. Zij hebben zoveel geld betaald voor de The Voice. Je zou kunnen zeggen: je hebt ons een huis verkocht, met een gebrek", aldus de mediadeskundige. "Je zou zelfs kunnen zeggen dat je dat onder de pet houdt, terwijl er een overname is en je zelf nog betrokken bent met financiële deals. Dan heb je er ook nog voordeel bij. Er was dus ook nog een motief bij om het niet te vertellen." Schadelijk en schandelijk volgens Koster.

 

Vernieuwing

Noort vindt dat er meer vernieuwing moet zijn bij programma's als The Voice. "Iedere keer als er zo’n show is, zijn er maar vier mensen zijn die al die jury’s en al die shows doen. Terwijl er zijn zoveel jongeren die nauwelijks aandacht krijgen." Maar vooral dat vrouwen zich veiliger voelen op plekken zoals bij The Voice. "Ik hoop dat slachtoffers naar voren zullen stappen en weten dat er steun voor hen is. Ik hoop dat we aan het einde van dit jaar er meer meisjes zich veilig voelen in dit soort omgevingen."

Saskia Noort
15 min 42 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Het BNNVARA-programma BOOS kwam op 20 januari met een aflevering over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. Diverse betrokkenen zouden zich schuldig gemaakt hebben aan seksueel grensoverschrijdend gedragen tegenover kandidaten. Mediadeskundige Mark Koster, journalist Roelf Jan Duin en schrijfster Saskia Noort schuiven aan bij M.

Schrijf je hier in voor M's nieuwsbrief!