Zanger Marco Borsato kondigde vorige week aan een onderzoek te willen van het Openbaar Ministerie naar alle aantijgingen tegen hem over mogelijk ongepast gedrag. Nu wordt de zanger door middel van een aangifte beschuldigd van seksueel grensoverschrijdende gedrag. Wat is er precies aan de hand? Strafrechtadvocaat Natacha Harlequin legt uit wat er gaande is: "Er was mogelijk sprake van een huiselijke sfeer."

Van speculaties tot aangifte, Marco Borsato wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

De vrouw deed aangifte en stelt dat ze vanaf haar vijftiende seksueel misbruikt is door de zanger. "Ik vind het belangrijk om te zeggen dat De Telegraaf de bron is. (…) Dus ik ga uit van wat zij zeggen", aldus Natacha Harlequin. Ze is strafrechtadvocaat en heeft veel ervaring met zedenzaken. "In zedenzaken gaat het gewoon om 'name and number'. Dus ik zou maar even zeggen waar het over gaat: betasten van de billen, borsten en tussen de benen, dat is wat zij zegt. Dat zou door zijn gegaan tot in 2019."

Dagboek

De gebeurtenissen met Borsato kwam aan het licht toen de moeder van het meisje haar dagboek vond. "Twee jaar geleden heeft zij haar dagboek gevonden en daar heeft, dat zegt De Telegraaf, deze minderjarige zeer gedetailleerd beschreven wat haar zou zijn overkomen." De moeder van het meisje zou vervolgens in gesprek zijn gegaan met de zanger.

De minderjarige stelt dat zij Marco zag als een vertrouwenspersoon

Huiselijke sfeer

De situatie van het minderjarige slachtoffer is heel belangrijk, benadrukt Harlequin. Zo zou de moeder van het slachtoffer volgens de berichten werkzaam zijn geweest voor Borsato. Het gezin van het slachtoffer en de Borsato’s zouden een goede band hebben, op zakelijk- en privégebied. "Die kenden elkaar zeer goed. Sterker nog, de minderjarige stelt dat zij Marco zag als een vertrouwenspersoon."

Ik ontken alles

Marco Borsato

Dat is wel iets waar ik als strafrechtadvocaat me toch wel me een klein beetje zorgen om zou maken", vertelt Harlequin. "Omdat op het moment dat iemand anders stelt dat er een vertrouwensrelatie is, dan dien jij met je cliënt te spreken en afgezien van het feit dat je alle aantijgingen ontkent, … , vertel me nou eens wat is je geschiedenis met dit gezin?" Volgens Harlequin is het belangrijk om te weten hoe die relatie in elkaar zit. Borsato zelf ontkent alles "Dat heeft Marco gezegd: 'Ik ontken alles'", vertelt de strafrechtadvocaat.

Het schijnt dat dit soort gesprekken al hebben plaatsgevonden, vertelt Harlequin. "Knoops, zijn advocaat, heeft gezegd dat Borsato zich al medio 2020 bij hen op kantoor heeft gemeld en zijn de gesprekken met hem aangegaan." Er is nog geen reactie gekomen van Marco Borsato zelf.

Bekijk hieronder het hele gesprek

Natacha Harlequin
5 min 23 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Al langer gaan de geruchten dat Marco Borsato schuldig zou zijn aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vorige week werd bekend dat Borsato wil dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de bron van alle aantijgingen. Vandaag komt naar buiten dat een jonge vrouw aangifte heeft gedaan tegen de zanger. De vrouw die aangifte gedaan heeft stelt dat ze vanaf haar vijftiende seksueel misbruikt is door Borsato. Vanavond in M praten we erover met strafrechtadvocaat Natacha Harlequin.