Spot On staat deze week in het teken van ongezonde relaties. A struggle, want als je er eenmaal inzit, kom je er moeilijk weer uit. Wij vroegen we jullie om red flags om te voorkomen dat je in zo'n relatie eindigt, dit zijn de vlaggen waar jullie voor waarschuwen.

1. "Willen bepalen wat je doet..."

... en niet willen dat je werkt: "Ik heb al even contact met een jongen van 20. In het begin hadden we echt een goede klik, totdat hij begon te spreken over vrouwen. Hij had een zeer uitgesproken mening over de vrouwen in het algemeen. Hij zei dingen als ‘een vrouw hoort niet te werken’ en ‘als ik kinderen met iemand wil moet ze thuis blijven’ en vervolgens zei hij dat hij geen geduld heeft met kinderen. Met andere woorden: zijn vrouw zal er alleen voor staan tijdens de opvoeding. Ik merkte meteen dat hij niet wilde dat ik werk, door hoe hij keek als ik over school begon. Ik zit nog steeds in deze relatie. Als je maanden gemanipuleerd bent geweest, wordt het moeilijk om de relatie zomaar te beëindigen, maar ik ben me er nu wel van bewust dat ik, als meisje, voor mijn vrijheid moet vechten ondanks dat het al 2022 is. Ik zal later studeren wat IK wil en waar IK me goed bij voel."

... en dat begint met nieuwsgierigheid: "In het begin deed de man met wie ik datete heel nieuwsgierig. Hij vroeg vaak met wie ik was en waar ik heenging. Ik dacht dat hij geïnteresseerd in mij was, maar dat bleek toch een red flag. Hij was alleen maar informatie aan het verzamelen om dat later tegen me te gebruiken. Zo wilde hij beslissen over met wie ik mocht afspreken en of ik uit eten kon gaan. Ook bedacht hij hoe laat ik thuis moest zijn, terwijl ik niet eens met hem samenwoonde." 

... terwijl dat begon met veel vrijheid: “De vrijheid die ik in het begin kreeg, werd in de weken erna minder en minder tot helemaal niks. Ik werd overal gevolgd. Mijn telefoon werd nog net niet binnenstebuiten gekeerd om te controleren. Uiteindelijk werd ik dus volledig gecontroleerd en in zijn ‘macht’ genomen. En omdat ik emotioneel werd gemanipuleerd, werd ik steeds zwakker. Dan ben je een enorme prooi voor een narcist, wat mijn ex achteraf bleek te zijn.”

... en alles wat je doet is om mannen te verleiden: "Ik was 22 toen ik mijn ex-man leerde kennen. Met de kennis van nu weet ik dat het begint met opmerkingen over hoe je je kleedt en hoe dat beter kan. Ik moest me bescheiden kleden, want anders wilde ik andere mannen verleiden. Daarna bouwde het zich op, maar als je je er niet van bewust bent weet je dus niet dat je langzaamaan onder zijn controle komt te vallen. Bij het beetje weerstand dat je biedt word je uitgemaakt voor slechterik of h**r, want in zijn woorden wil ik dan dus andere mannen verleiden. Uiteindelijk vertrouw je eigen keuzes niet meer en denk je continu: als ik vriendelijk doe tegen die en die, ben ik dan aan het verleiden? Een rare, bizarre tijd als ik erop terugkijk."

 

2. "Verkeerd praten over exen..."

... alsof zij alles verkeerd hebben gedaan: "Elk verhaal heeft twee kanten. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het een red flag is als een man continu praat over zijn exen alsof zij altijd alles verkeerd hebben gedaan en hij hier geen aandeel in heeft gehad. Elk verhaal heeft twee kanten en er is altijd een reden waarom een relatie niet werkt. Als een man niks goeds heeft te zeggen over exen en ze met de grond gelijk maakt: run girl! Run!"

 

3. "Je moet je aanpassen om aan het perfecte beeld te voldoen"

... want wat je nu doet is niet goed: "Op vakantie ontmoette ik een jongen, we deden beiden mee aan een project waarbij we de hele zomer samenwerkten en samen optrokken. Nog voordat er iets was tussen ons waren er al signalen. Elke week werd afgesloten met een feestavond. Op een van die avonden werd de Macarena gedanst. Nostalgie natuurlijk. Dus samen met vele anderen deed ik gezellig mee. Hij liep boos weg. Toen ik hem later vroeg waarom hij weg was gegaan, zei hij dat hij de dans hoerig vond, en dat was niet wie ik was. Ik deed daarna geen enkele keer meer mee aan de feestavond. Ik paste me direct aan. Later kregen we een relatie. Hij bleef daarin regelmatig een beeld schetsen van hoe ik volgens hem wel of niet was. Waarnaar ik me steeds probeerde te vormen. Ik verloor mezelf volledig in het beeld wat hij van me had of wilde hebben."

 

4. "Je mag niet bij hem thuis komen"

... dat blijkt een reden te hebben: “Ik had al een tijdje wat met een jongen. Hij kwam vaak bij mij, we gingen samen weekendjes weg naar hotels… maar we spraken nooit af bij hem thuis. Hij had daar altijd een smoes voor: het huis was rommelig, hij ging verhuizen of er verbleef een vriend in zijn huis. Na een halfjaar heb ik hem gedwongen te vertellen wat er was. Hij bleek samen te wonen met zijn vriendin.”

 

5. "Iemand die altijd roddelt over anderen"

... en vervolgens over jou: "Ik datete met een man die vanaf het begin heel vaak andere mensen naar beneden haalde. Het leven van anderen was altijd een interessant gespreksonderwerp voor hem. Dit kon over iedereen gaan; over mensen die hij persoonlijk kende tot artiesten die hij nog nooit ontmoet had. Hij zei dingen waardoor je mensen minder serieus nam en ging twijfelen aan hun talenten of oprechtheid. Later merkte ik dat hij ook zo denigrerend tegen mij ging spreken. Daardoor voelde ik me erg onzeker in de relatie, ik raakte mezelf kwijt. Ik wist mijn eigen grenzen niet meer, kon me niet meer uiten en ik durfde niks te zeggen van zijn gedrag. Hij is uiteindelijk herhaaldelijk vreemdgegaan en heeft hierover altijd gelogen. Toen hij het uitmaakte omdat ik volgens hem niet genoeg voor hem deed, heb ik al m’n kracht bij elkaar gezocht en een andere woning gezocht en gevonden. Hier was hij heel boos om. Want volgens hem moest ik achter hem aankomen en er alles aan doen om hem terug te krijgen. Ik zag het echter als een kans om eindelijk uit dit doemscenario te komen en bij hem weg te gaan."

 

These are all red flags. Maar misschien wel het belangrijkste teken dat er iets mis is, door meerdere van jullie ingestuurd: trust your gut. Je onderbuikgevoel heeft altijd gelijk. Voelt het niet goed? Dan zit het niet goed. Leave.