Het is een bekend probleem: gesneden groenten die in de koelkast snel bederven. Maar wist je dat je een groot deel van deze verspilling voorkomt door het gebruik van scherpe messen? Spraakmakers onderzoekt waarom een scherp mes snijdt aan meerdere kanten.

Rafelige sneden en scheurtjes

Het goed bewaard recept is dat een scherp mes de houdbaarheid van groenten en fruit verlengt. Met een bot mes snij je namelijk rafelige sneden en scheurtjes. Hierdoor bederven groente en fruit sneller. 'Het is belangrijk dat de groenten niet gaan tranen.' Dat vertelt Michiel van ’t Hek, werkzaam bij een groenteverwerker, aan Spraakmakers-verslaggever Thomas Schuurman. Door het gebruik van een scherp mes beschadigen de cellen van de groente minder snel. Met als resultaat dat het langer vers blijft.

'Het is belangrijk dat de groenten niet gaan tranen'

Michiel van ’t Hek - werkzaam bij een groenteverwerker

De juiste snijtechniek

Om verspilling te voorkomen, is het ook belangrijk om te weten hoe je groenten op de juiste manier snijdt. Elk type groente heeft zijn eigen snijtechniek. Zo is het voor bladgroenten zoals sla en spinazie het best om het mes recht naar beneden te bewegen als je snijdt. Niet heen en weer dus! Op deze manier beschadig je de bladeren minder en blijft de groente langer vers.

Spraakmakers: zo blijft je groente langer vers

Hoe blijven voorgesneden groenten in de supermarkt langer goed dan die je thuis snijdt? Radioprogramma Spraakmakers zoekt het uit.

verspillingsvrij koken groenten koelkast

Meer schade dan je lief is

Een bot mes richt meer schade aan dan je denkt. Het kan leiden tot het onbedoeld afsnijden van stukken groenten. En met een bot mes is het snijden van kwetsbare groenten zoals tomaten, champignons en paprika’s ook een stuk lastiger. Van ’t Hek: ‘Als je niet goed snijdt, gaan de randen sneller een proces van aftakeling in.'

Wil je dus groenteverspilling tegengaan? Dan kan een scherp mes niet ontbreken.

Meer weten over eten?

Meld je aan voor de nieuwsbrief Eerlijker eten en lees alles over de herkomst van jouw eten, vind duurzame inspiratie en ontdek verrassende recepten.

lentegroente groentekalender lentefruit