Je kent het wel: aan het einde van de week ligt de koelkast vol met half overgebleven groenten. Hier heb je misschien geen specifiek recept bij bedacht. Maar hoe zorg je ervoor dat je al deze surplus groenten toch op je bord serveert? Wij delen 3 tips om verspillingsvrij en creatief met basisrecepten te koken. Lekker voor jou én de natuur! 

Aardappeltortilla met jouw overige groenten

Deze aardappeltortilla leent zich voor een hele hoop extra groenten. Wat denk je van een halve paprika, een stukje courgette of een stuk ui? Vergeet ook vooral niet de kruiden die je in huis hebt. Zoals Ramon het al zegt: eigenlijk kun je er van alles in kwijt. 

Tortilla met wilde kruiden en eetbare bloemen

Onze chef Ramon maakt een aardappeltortilla met wilde kruiden: daslook, brandnetel en fluitenkruid. 

verspillingsvrij koken tortilla binnenstebuiten

Groentebouillon en groentesoep 

Wist je dat je groentebouillon hartstikke lekker zelf kunt maken? Zorg ervoor dat je al je uien- en knoflookschillen, wortelrasp, courgettekontjes en andere afsnijdsels van je groenten bewaart in een bakje in de vriezer. Heb je genoeg gespaard? Zet dan een grote pan met water en alle groenterestjes op het fornuis en laat deze ongeveer een uur intrekken op een lage temperatuur. Zeef de bouillon en doe hier vervolgens weer de rest van je overige groenten in met een flinke snuf zout. Dubbele besparing, dubbel zo lekker. 

Groentesoep van prei met kaasloempia's

Chef-kok Sharon de Miranda maakt er een feestje van in de keuken. Vandaag op het menu: een preisoep met kaasloempia's en chilisaus.

verspillingsvrij koken binnenstebuiten groentesoep

Groente- en fruitsap 

Tal aan groenten zijn veelzijdig genoeg als avondeten én zoet tussendoortje. Doe een handje spinazie bij je sap voor een stoot aan extra vitamines of mix wat bietjes in je smoothie voor een aardse smaak en een dieproze kleur. De opties zijn eindeloos! 

Meer weten over eten?

Word lid van de nieuwsbrief Eerlijker eten. Wij helpen jou met het maken van bewuste keuzes. Van de herkomst van voedsel en jouw keuzes in de supermarkt tot aan de maaltijd die je uiteindelijk op tafel zet.

Schrijf je in!

Kom meer te weten over eten.

Sharon sopropo.jpg