Eén op de 22 Nederlanders leeft onder de armoedegrens. Hoe ziet het leven eruit als je arm bent en waar kan je terecht voor hulp? Presentator Wouter van der Goes gaat hierover in gesprek met ervaringsdeskundige Stella de Swart, programmamanager Bas Pieck van Kansfonds en algemeen coördinator Gert Haas van de Voedselbank. 

Nijpende situatie 

Je zou het niet denken, maar armoede is iets wat iedereen kan overkomen. Wat doet leven in armoede eigenlijk echt met mensen? Wouter bespreekt dit met Stella de Swart. Zij raakte door omstandigheden onder bijstandsniveau, met alle gevolgen van dien.

'Ik verloor mijn huis, kreeg baarmoederhalskanker en kwam in de ziektewet terecht', vertelt Stella hierover. Stella's ervaring is dat mensen vaak denken dat arm zijn je eigen schuld is. 'Maar als je erg ziek bent en twee kinderen hebt, is werken simpelweg geen optie. Je kunt eigenlijk nooit oordelen over anderen mensen en hun situatie', aldus Stella. 

Inmiddels is ze werkzaam als armoede- en schuldenexpert. Stella is ook auteur van het boek 'Armoede krijg je gratis'. Ze vertelt haar verhaal in de video hieronder. 

Stella de Swart
3 min 56 s
Deze video op je eigen site plaatsen

'Ik had gewoon geen geld meer'

Stella de Swart, ervaringsdeskundige

Bestaansonzekerheid 

Ruim 800.000 mensen zijn arm in Nederland, waarvan ruim 200.000 kinderen. Een nieuwe doelgroep is werkende armen. Dit zijn mensen die eerst net rond kwamen, maar nu in de problemen komen omdat bijvoorbeeld de energierekening is gestegen.

Mensen die arm zijn leven in diepe bestaansonzekerheid, omdat ze te weinig geld hebben. Bij weinig geld hebben komen zaken als schaamte en sociale problemen kijken, die mensen stress bezorgen. Bas Pieck van Kansfonds legt uit hoe deze problemen er zelfs voor zorgen dat mensen in bepaalde wijken zo'n zes jaar eerder sterven dan mensen in andere wijken. Kansfonds is een initiatief gestart genaamd 'Gewoon geld geven' om mensen in armoede te helpen. 

Kansfonds
3 min 17 s
Deze video op je eigen site plaatsen

'Het ontbreken van bestaansonzekerheid, een dak boven je hoofd en erbij horen zorgen voor armoede'

Bas Pieck, programmamanager Kansfonds

Forse groei in klanten bij de Voedselbank 

Sinds de fors gestegen energieprijzen, onbetaalbare boodschappen en hoge inflatie is er een enorme groei te zien in het klantenbestand van de Voedselbank. Met 13.500 vrijwilligers wordt er keihard gewerkt voor mensen die het dagelijks ontzettend nodig hebben. Denk maar aan gezinnen waarbij de kinderen zonder ontbijt naar school gaan. Wouter gaat in gesprek met algemeen coördinator Gert Haas van de Voedselbank die mensen huilend ziet aankomen.

Gert Haas en Wouter van der Goes
3 min 28 s
Deze video op je eigen site plaatsen

'Er komen mensen huilend naar de Voedselbank'

Gert Haas, algemeen coördinator bij de Voedselbank

Maak een lief gebaar 

Van 15 tot en met 28 mei komen de radiopresentatoren van KRO-NCRV in actie voor mensen die moeite hebben om rond te komen met het initiatief Lief gebaar. Wij willen samen met jou mensen in armoede helpen. Maak jij ook Lief gebaar? 

Wouter van der Goes

Wil jij iets doen voor een ander?

Wil jij een lief gebaar maken voor iemand die dat kan gebruiken? 

Klik hier