Lourdes, 12 november 2024 – De Bisschoppenconferentie van Frankrijk (CEF) heeft strenge richtlijnen uitgevaardigd voor de biechtpraktijk en geestelijke begeleiding ter voorkoming van seksueel geweld. Die werden tijdens de plenaire vergadering van de CEF in Lourdes aangenomen en zijn afgelopen zondag gepresenteerd.
De nieuwe richtlijnen bevatten de randvoorwaarden voor het toedienen van het sacrament van boete en verzoening in Frankrijk. De bisschoppen hebben bepaald dat de biecht voortaan niet mag worden afgenomen in de privévertrekken van priesters. Biechten buiten kerken, biechtstoelen en speciale biechtruimtes is alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan, bijvoorbeeld tijdens pelgrimages of in de ziekenpastoraal. Biechtgesprekken mogen enkel nog overdag plaatsvinden. Tijdens de biecht moet de priester geestelijke kleding dragen, minstens een stola. Biechten in bijzonder emotionele situaties moet worden vermeden.
Biechtlicentie
In een ander document van de CEF staan richtlijnen voor de opleiding van priesters die de volmacht hebben om als biechtvader op te treden. Voordat Franse diocesane bisschoppen toestemming geven om te biechten, moeten ze hun priesters goed opleiden en nagaan of ze geschikt zijn voor dit ambt. In de priesterlijke licentie (celebret) wordt vermeld of een priester de biecht mag afnemen. Zelfs nadat toestemming is verleend, is regelmatige bijscholing over de theologische, psychologische en juridische aspecten van het biechten vereist.
De bisschoppen benadrukken het belang van het ‘sacramentele zegel’ oftewel het biechtgeheim. De regel van geheimhouding heeft absolute gelding en op schending ervan staan volgens het kerkelijk recht strenge straffen. Als een priester tijdens de biecht verneemt van vermoedelijke strafbare feiten, mag hij deze niet zelf melden of aan anderen bekendmaken. Hij moet echter de penitent (biechteling) aansporen om zijn eigen conclusies te trekken en, hem of haar, indien nodig, als penitentie (sacramentele boete), opdragen het misdrijf aan te geven bij de kerkelijke of burgerlijke autoriteiten. De absolutie weigeren is echter niet toegestaan.
De richtlijnen zijn gebaseerd op de aanbevelingen van CIASE, de onafhankelijke commissie voor onderzoek naar seksueel misbruik in de Franse katholieke kerk.
Regels voor geestelijke begeleiding
De CEF publiceerde ook een nieuw handvest voor geestelijke begeleiding. Daarin worden de taken van de geestelijk begeleider opgesomd. Hij moet onder andere de verwachtingen verduidelijken en de begeleide persoon op zijn rechten wijzen. Begeleidingssessies moeten strikt vertrouwelijk worden behandeld. Als een geestelijk begeleider zich bewust wordt van misbruik, moet hij ervoor zorgen dat de persoon zichzelf meldt. Indien nodig moet de geestelijk begeleider ook aangifte doen volgens de wettelijke voorschriften.