Wat is het grote succes van The Passion?

Dit jaar beleeft The Passion maar liefst de elfde editie. Het muzikale paasevenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus trekt ieder jaar miljoenen kijkers. Wat maakt The Passion zo’n succes? Jacobine zoekt het uit.

Ieder jaar kijken duizenden mensen er reikhalzend naar uit: The Passion, het jaarlijkse evenement over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus. Het evenement trekt ieder jaar weer miljoenen televisiekijkers.

Dit jaar beleeft The Passion maar liefst zijn elfde editie in het Limburgse Roermond. De muzikale paasvertelling vindt plaats op Witte donderdag, 1 april 2021. Vanwege de coronamaatregelen zal deze editie helaas iets anders lopen dan we gewend zijn.

Maar waarom is The Passion in Nederland eigenlijk zo’n groot succes? Om daar achter te komen spreekt Jacobine Geel met onderzoeker zanger Dwight Dissels, cabaretier Remco Veldhuis en onderzoeker Mirella Klomp. Als afsluiter zingt Trijntje Oosterhuis, die dit jaar de rol van Maria op zich neemt, een nummer uit de komende editie.

Dwight Dissels
Dwight Dissels
Mirella Klomp
Mirella Klomp

Zanger Dwight Dissels speelde in 2017 de rol van Jezus. Dissels was de eerste zwarte persoon die Jezus vertolkte in The Passion. “Voor mijzelf speelde mijn huidskleur geen rol. Ik was ook de eerste kale Jezus. Uiteindelijk gaat het erom hoe je de rol invult. Maar als ik er voor anderen iets mee doorbroken heb is dat prima”, aldus Dissels die zijn deelname een prachtige ervaring vond. Ook omdat Jezus Christus de held van zijn eigen leven is. “Ik kreeg een reactie van een mevrouw die in een hospice lag. Ze schreef dat het leek alsof Jezus de woonkamer binnen liep. Heel bijzonder om te horen.” 

Ook te gast is onderzoeker en theoloog Mirella Klomp. Zij heeft tien jaar lang onderzoek gedaan naar The Passion. “Het is een collectief evenement maar de betekenis is individueel. Het gaat om thema’s die in ieders leven een rol spelen. Verlaten worden door een geliefde, buiten boord vallen bij een reorganisatie. Iedereen, gelovig of ongelovig, kan zich tot het verhaal verhouden. Mensen leggen die verbindingen ook. Of je nou elke zondag in de kerk zit  of niks met de christelijke traditie hebt: iedereen kan eraan meedoen.” 

Remco Veldhuis
Remco Veldhuis
Trijntje Oosterhuis
Trijntje Oosterhuis

Ten slotte spreekt Jacobine met cabaretier en tekstschrijver Remco Veldhuis. Hij vertaalde voor de komende editie het lied Tears in Heaven. De Nederlandse titel werd: Als ik je zie in de hemel. 'Je ligt onmiddellijk op ramkoers met puristen want die zeggen: waarom iets vertalen als het al zo mooi is? Je schildert toch ook geen blokje kaas bij de Mona Lisa. Maar anders dan beeld is taal een vehikel voor emotie. En Trijntje zingt het prachtig in een taal die het dichtst bij mensen staat.' 

Trijntje Oosterhuis, die dit jaar de rol van Maria op zich neemt, verzorgt deze week de muzikale afsluiter. Zij zingt, voor het eerst op televisie, het nummer Als ik je zie in de hemel uit de komende editie van The Passion. Het is voor het eerst dat er nu ook van oorsprong Engelse nummers te horen zijn, speciaal vertaald voor The Passion.  'Ik verheug me enorm op rol van Maria in de elfde editie van The Passion. Zij was een sterke, liefdevolle vrouw. Ze was heel verdraagzaam en had een groot incasseringsvermogen. Ik wil het Bijbelse verhaal graag naar het nu trekken en er zijn in het Nederland van 2021 talloze Maria’s: jong, oud, oma’s en tantes.'

Beluister het lied hier: