Rome, 26 oktober 2023 - De ongeveer 350 leden van de in Vaticaanstad bijeengekomen ‘Synode over synodaliteit’ hebben gisteren een gezamenlijke boodschap aan de gehele katholieke kerk gepubliceerd. In de ‘Brief aan het Volk van God’ benadrukten de deelnemers aan de eerste sessie van de Zestiende Algemene Gewone Assemblee van de Bisschoppensynode dat zij zich gesteund hebben gevoeld door de gebeden, verwachtingen, vragen en ook angsten van de gelovigen tijdens hun vier weken durende bijeenkomst.
De synodale vergadering was “een ongekende ervaring”, aldus de synodedeelnemers. “Voor het eerst werden op uitnodiging van paus Franciscus mannen en vrouwen op grond van hun doopsel uitgenodigd om aan dezelfde tafel te zitten en niet alleen deel te nemen aan de discussies maar ook aan de stemmingen van deze bisschoppensynode”, aldus de tekst.
WERELD IN CRISIS
In de brief herinneren de ‘synodevaders en -moeders’ eraan dat hun bijeenkomst plaatsvond “tegen de achtergrond van een wereld in crisis, waarvan de wonden (...) een bijzondere ernst gaven aan onze beraadslagingen, des te meer omdat sommigen van ons uit landen kwamen waar oorlog woedt”. Zonder individuele landen en oorlogen te noemen, gaat de tekst verder: “We baden voor de slachtoffers van moorddadig geweld, zonder degenen te vergeten die door ellende en corruptie op gevaarlijke migratiepaden worden gedreven”.
MENINGSVERSCHILLEN
De roeping van de Kerk is “het evangelie te verkondigen, niet gericht op zichzelf, maar zich ten dienste stellend van de oneindige liefde waarmee God de wereld liefheeft”, aldus de synodedeelnemers.
De brief gaat ook in op de voortdurende meningsverschillen in de synode en benadrukt dat “de uitdagingen nu talrijk zijn en de vragen talrijk”. Het samenvattend verslag van de eerste sessie van de synode, zegt de tekst, zal “de bereikte overeenkomsten verduidelijken, de onopgeloste kwesties benadrukken en aangeven hoe het werk kan worden voortgezet”.
Om dit te doen, moet de kerk luisteren naar de armen, de verschoppelingen en de slachtoffers van racisme. Bovenal heeft de kerk volgens de synodedeelnemers ook de plicht om te luisteren naar slachtoffers van seksueel misbruik door kerkelijke ambtsdragers en religieuzen. Dit luisteren moet “concreet en structureel” zijn opdat dit grote kwaad zich nooit meer voordoet.
Daarnaast, zegt de brief, “moet de kerk luisteren naar lekengelovigen, vrouwen en mannen, die allemaal geroepen zijn tot heiligheid op grond van hun doopselroeping”.
Verder moet de kerk, om verder te komen in de synodale beraadslagingen, “meer rekening houden met de woorden en ervaringen van gewijde ambtsdrager: priesters, “wier sacramentele bediening onmisbaar is voor het leven van het hele lichaam” en diakens, “die door hun ambt uitdrukking geven aan de zorg van de hele Kerk voor de meest kwetsbaren”.
De kerk moet ook uitgedaagd worden door de “profetische stem” van kloosterlingen en andere religieuzen. Bovendien moet de kerk aandacht hebben voor hen degenen die haar geloof niet delen, maar wel op zoek zijn naar de waarheid, aldus de ‘Brief aan het Volk van God’.