Dit jaar maken we in The Passion voor het eerst kennis met Claudia, de vrouw van Pilatus. De rol wordt vertolkt door actrice Nhung Dam, bekend van de serie Dertigers. Claudia is voor het eerst te zien tijdens de live-uitzending op Witte Donderdag. Haar verhaal krijgt verder vorm in The Passion Hemelvaart.

Claudia is het tweede nieuwe vrouwelijke personage. Vorig jaar introduceerden we al Maria Magdalena. Met deze twee rollen laten we nieuwe, andere stemmen horen in het verhaal van Pasen en Hemelvaart.

 

Wie is Claudia?

Claudia Procula is de vrouw van Pilatus. In de Bijbel wordt zij slechts één keer genoemd. In het Bijbelse verhaal wordt er een boodschap bij Pilatus gebracht, waarin zijn vrouw hem waarschuwt voor Jezus. Ze heeft een waarschuwende droom over Jezus gehad.

De korte benoeming van Claudia in de verhalen levert in ieder geval een mysterie op. Wie was zij precies? Wat was het doel van haar bericht? Er zijn door de eeuwen heen veel verschillende verhalen en ideeën over haar geweest. Claudia lijkt met haar bericht haar man te willen stoppen om Jezus te veroordelen, zo zien we dit jaar in The Passion.

In The Passion Hemelvaart brengt niet alleen Claudia Pilatus aan het wankelen, ook Maria Magdalena speelt hierin een belangrijke rol. Beiden confronteren Pilatus met de vraag: wat is waarheid?

Kende jij Claudia Procula al?
  1. Nee, ik heb nog nooit van haar gehoord 80% (1149 stemmen)
  2. Ja, nu ik bovenstaand verhaal lees herinner ik me haar 11% (161 stemmen)
  3. Ja, ik wist meteen wie ze is 9% (131 stemmen)

Alle rollen in The Passion  2023

Eerder werd bekend dat Sinan Eroglu (Jezus), Marlijn Weerdenburg (Maria), Buddy Vedder (Judas), Ferdi Stofmeel (Petrus), Bertrie Wierenga (Maria Magdalena), Dragan Bakema (Pilatus), Thomas van Luyn (verteller) en Anita Witzier (verslaggever) de hoofdrollen vertolken in The Passion. Hier wordt nu dus Nhung Dam in de rol van Claudia aan toegevoegd.

Dit jaar worden The Passion en The Passion Hemelvaart 2023 mede mogelijk gemaakt door Protestantse Kerk in Nederland, Kansfonds, Bartiméus Fonds, de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân, Provincie Fryslân en worden geproduceerd door Mediawater.

Wanneer is The passion te zien?

The Passion 2023 wordt live uitgezonden vanuit Harlingen op Witte Donderdag 6 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Passion Talk wordt direct na de live-uitzending uitgezonden op NPO 3. The Passion Hemelvaart kun je zien op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.