Na Maria Magdalena wordt er dit jaar weer een nieuwe, vrouwelijke rol aan The Passion en The Passion Hemelvaart toegevoegd. Het gaat om Claudia Procula, de vrouw van Pilatus. Wie is deze mysterieuze vrouw eigenlijk?

Mysterie

In de hele Bijbel wordt Claudia slechts één keer genoemd, om precies te zijn in Mattëus 27 vers 19. In dit Bijbelvers wordt er een boodschap bij Pilatus gebracht waarin zijn vrouw hem waarschuwt voor Jezus. Ze heeft die nacht een vervelende droom over Hem gehad. Dit ene Bijbelvers levert meer vragen dan antwoorden op. Wie was Claudia? Wat voor droom heeft zij gehad? En waarom stuurde zij dit bericht?

Veel historici denken dat dit bericht van Claudia naar Pilatus in werkelijkheid nooit verstuurd is. In meer verhalen uit die Romeinse tijd gebeurt namelijk iets vergelijkbaars: een vrouw die haar man vlak voor een verschrikkelijke gebeurtenis probeert te waarschuwen. Het lijkt zo meer op een spannende toevoeging aan het verhaal dan een waarheidsgetrouwe gebeurtenis. Toch zijn er door de tijd heen veel verschillende verhalen en ideeën opgekomen over het mysterie rondom Claudia.

Goed of kwaad?

Op basis van één enkele zin kan het verhaal veel verschillende kanten op. Over het algemeen wordt Claudia positief gewaardeerd. Zij lijkt het met haar bericht voor Jezus op te nemen, wanneer ze Hem zelfs 'die rechtvaardige' noemt. Maar soms wordt ook gedacht dat de droom van Claudia niet door God was ingegeven, maar door de duivel. Deze droom stuurde aan op vrijlating van Jezus, maar de kruisiging moest gebeuren als onderdeel van Gods plan.

Het einde van Claudia

Ook over het verdere verloop van Claudia’s leven lopen de verhalen sterk uiteen. In sommige verhalen wordt Pilatus gezien als de eerste christenvervolger. Claudia vormt dan een kritiek op de politieke macht. Een andere populaire interpretatie is dat Claudia zich tot het geloof bekeerde, in sommige verhalen zelfs samen met haar man. Dit zou er uiteindelijk toe leiden dat zij beiden gekruisigd werden, maar zeker is dit allemaal niet. Uiteindelijk blijft Claudia dus vooral een mysterie, nog meer dan haar man Pilatus.

 

Wanneer is The passion te zien?

The Passion 2023 wordt live uitgezonden vanuit Harlingen op Witte Donderdag 6 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Passion Talk wordt direct na de live-uitzending uitgezonden op NPO 3. The Passion Hemelvaart kun je zien op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.