Utrecht, 1 februari 2022 - Johannes kardinaal de Jong (1885-1955) krijgt alsnog een Yad Vashem-onderscheiding voor zijn verzet tegen de Jodenvervolging. Het Aartsbisdom Utrecht meldt dat het Holocaust-herinneringscentrum Yad Vashem in Jeruzalem daartoe heeft besloten.
Kardinaal Willem Eijk, de huidige rooms-katholieke aartsbisschop van Utrecht, had in april 2018 de aanvraag voor De Jong nog stilgezet.
De Jong was tijdens de Tweede Wereldoorlog zelf aartsbisschop van Utrecht. Het Aartsbisdom Utrecht meldt dat hij in de oorlog persoonlijk risico heeft gelopen, onder meer omdat in de kluis van het aartsbisschoppelijk paleis de versleutelde onderduiknamen van Joodse kinderen werden bewaard. In 1946 werd de aartsbisschop door paus Pius XII tot kardinaal verheven.
Eijk trok bijna vier jaar geleden de aanvraag voor De Jong in omdat er vermoedens waren geuit dat zijn naaste medewerker Felix van de Loo zijn neef Wilhelm van de Loo, een beruchte SS’er, van het vuurpeloton wilde redden door zijn netwerk te gebruiken. In dit verband kwam de cruciale vraag op of De Jong hierbij betrokken was. Archiefonderzoek door Joep van Gennip wees uit dat De Jong geen gratieverzoek wilde doen. Daarna werd de aanvraag voor de Yad Vashem-onderscheiding voor De Jong heropend.
De ambassadeur van Israël in Nederland zal de Yad Vashem-onderscheiding later dit jaar uitreiken aan een familielid van kardinaal De Jong.
Het Yad Vashem-instituut heeft inmiddels aan meer dan vijfduizend Nederlanders de eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ toegekend, omdat zij zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bekommerden om het lot van de vervolgde Joden.